Un copil din Timiș visează un an întreg să se întoarcă acasă în… Spania

Un elev din Ghilad trăiește fiecare zi cu gândul la Crăciun. Nu eventualele daruri ale Moșului îl fac pe acesta să numere clipele până la sărbătoare, ci faptul că de Crăciun vrea să se reîntoarcă în locul copilăriei sale.

Mario Schipor este din Ghilad și trăiește împreună cu părinții în comună. Pentru el, însă, o mică localitate din Peninsula Iberică înseamnă ”acasă”. ”Am stat peste cinci ani în Spania, în Cortijos de Marin. M-am întors în România în urmă cu trei ani, dar la fiecare Crăciun vreau să mă întorc în Spania”, spune băiatul. Visul său este ca, atunci când va crește mare, să se stabilească definitiv în localitatea din Andaluzia unde a copilărit.

Fără cuvinte

Dacă, în prezent, Spania este țara lui preferată, primul contact cu tărâmul iberic l-a lăsat fără cuvinte… la propriu.

”Am plecat când aveam patru ani. Părinții mei au lucrat la un solar de legume. Și bunica lucra în Spania, încă mai am un unchi acolo. Mi-a fost foarte greu la început. Ai mei m-au înscris la grădiniță. Câteva luni am stat mut. Abia când am fost la școală am învățat limba”, spune Mario Schipor.

Reîntoarcerea la Ghilad

Clipa în care s-a reîntors la Ghilad a fost cea mai grea din viața băiatului. ”Părinții au revenit la Ghilad pentru că nu au mai avut de lucru.

Am plâns mult. Mi-era greu la școală. Româna am vorbit-o tot timpul acasă cu părinții, dar scrisul a fost o problemă. Cele mai mari bătăi de cap le-am avut cu gh și cu j… Apoi a fost matematica… Când am revenit eram în clasa a IV-a și dacă în Spania eram un elev de nota șapte-opt, la Ghilad primeam cinci și șase”, spune Mario Schipor. Fosta sa învățătoare, Gabriela Damian, își amintește de toate suferințele pe care le-a întâmpinat elevul său.

”În Spania, Mario lucra cu psiholog școlar și mergea la after-school. A fost foarte greu pentru el să se adapteze. Matematica a fost enorm de grea pentru el. Plângea. În Spania, programa nu era atât de încărcată. Acolo era mai bun la matematică. L-am sprijinit cât am putut, atât cadrele didactice, cât și colegii”, spune Gabriela Damian.

”Tot anul visez la Spania”

”Anul trecut am fost de Crăciun cu bunica în Spania. Am stat două săptămâni. Cel mai bun prieten al meu, Oti, este spaniol. Sper ca și anul acesta să ajung acolo. Tot anul visez la Spania. M-am hotărât ca după ce fac 18 ani să mă întorc definitiv”, spune Mario Schipor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un copil din Timiș visează un an întreg să se întoarcă acasă în… Spania

Lasă un răspuns