Un copil de numai 7 ani, infectat cu bacilul tetanic, se zbate între viață și moarte la Timişoara

copil spital 3

Un băiat de numai șapte ani se află internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara după ce, în urmă cu o săptămână, laba piciorului i-a fost străpunsă de un ciot de metal.

”A făcut tetanos acut, cu o perioadă de incubație de cinci zile. E grav! În astfel de cazuri, rata de mortalitate este de 40-70 la sută”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al unității sanitare.

Copilul este din Timișoara și provine dintr-o familie cu o situație financiară precară, astfel că micuțul nu a avut o încălțăminte corespunzătoare pentru a-i proteja piciorul. În plus, micuțul nu a fost vaccinat în cadrul programului național de imunizări.

”Părinții l-au dus la spital pentru dezinfectarea rănii și i s-a administrat și antitetanos, însă nefiind vaccinat în antecedente, această doză nu a putut să inducă imunitatea. În plus, de la apariția primelor simptome și până a ajuns în evidența noastră, băiatul a stat două zile acasă. Acum este intubat pentru a sta relaxat, pentru că altfel, din cauza bolii, ar fi tot contractat și își poate rupe oasele și mușchii.

În plus, dacă se contractă mușchii laringieni, se sufocă. În prezent face tratament cu ser specific și i s-a administrat și o doză de vaccinare. Evoluția depinde de cantitatea de toxină eliberată de microb, care s-a fixat pe receptorii musculari. Sperăm să nu apară complicații cum ar fi bronhopneumonie de la statul în pat, dar pot fi și altele”, a completat Virgil Musta.

Este primul caz de tetanos după mai mulți ani de pauză. Ultimul caz a fost semnalat în trecut la o tânără de 21 de ani care nu a supraviețuit. Boala cauzată de infecția cu bacteria Clostridium tetani e rară, ca urmare a imunizării populației prin vaccinare. ”Nu există pericolul ca boala să se transmită, pentru că microbul crește în lipsă de oxigen”, a precizat medicul timișorean.

Tetanosul se caracterizează prin rigiditate generalizată și spasme convulsive ale mușchilor scheletali. Clostridium tetani este sensibil la căldură și nu poate supraviețui în prezența oxigenului. Sporii, în schimb, sunt foarte rezistenți la căldură și la antisepticele obișnuite. Aceștia pot supraviețui în autoenclavă la 121 de grade Celsius timp de 10-15 minute.

Sporii sunt, de asemenea, rezistenți la fenol și alți agenți chimici. Ei sunt frecvent răspândiți în sol și în intestinele și materiile fecale ale cailor, oilor, vitelor, câinilor, pisicilor, șobolanilor și găinilor. Microbul produce două exotoxine, dintre care tetanospasmina (una dintre cele mai puternice toxine cunoscute) cauzează manifestările clinice ale tetanosului.

Doza letală minimă de tetanospasmină estimată la om este de 2,5 nanograme per kilogram corp (un nanogram reprezintp a miliarda parte dintr-un gram), sau 175 de nanograme pentru un om cu o greutate de 70 de kilograme.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *