Gogoașa cu poligonul agroalimentar de lângă Timişoara s-a fâsâit. Consiliul Județean Timiș înființează centre de colectare a legumelor și fructelor

legume 2

Prin anul 2015, planul unei investiții gradioase le dădea târcoale consilierilor județeni. Se vorbea, în termenii cei mai serioși cu putință, despre înființarea, pe faimosul și aproape uitatul în pârloagă teren de 60 de hectare de la Covaci, a unui poligon agroalimentar, de anvergura unuia asemănător existent la Barcelona.

Proiectul a fost prezentat de fosta Agenție de Dezvoltare Economică a județului Timiș (ADETIM), care preconiza crearea a peste 15.000 de locuri de muncă și încheierea de contracte cu circa 400 de companii. Poligonul agroalimentar de la Covaci ar fi urmat să crească PIB-ul județului Timiș cu peste trei milioane de euro, iar influența acestuia ar fi urmat să depășească granițele României, ajungând chiar până la Istanbul.

Citeşte şi: Împrăștie sare prin casă! Toată lumea ar trebui să știe acest truc

Mai greu a fost cu sursele de finanțare, pentru că banii nu stau chiar pe toate drumurile și, după cum s-a constatat ulterior, nici în toate programele europene. Una dintre surse ar fi putut fi Programul de cooperare transfrontalieră Interreg V România – Ungaria, dar legislația nu permite așa ceva.

Totuși, inițiatorii poligonului agroalimentar au reproșat conducerii Consiliului Județean Timiș (CJT) că a distrus un proiect care ar fi rezolvat problemele sectorului agroalimentar.

Revenind cu picioarele pe pământ timișean

Mai realiști, conducătorii de la ora actuală ai Consiliului Județean Timiș au decis să-și canalizeze eforturile și banii spre alte proiecte. Roxana Iliescu, vicepreședinte al CJT, a explicat:

„Proiectul pentru centre de colectare legume-fructe în județul Timiș se află pe lista de investiții din 2017 pentru bugetul propriu al județului Timiș. Întrucât, atât în plenul recentei ședințe extraordinare, cât și în cadrul unor analize făcute de colegi consilieri județeni au apărut informații contradictorii și nefondate vizavi de acest proiect, merită să facem unele clarificări.

Proiectul la care se face referire în lista de investiții pe anul 2017 vizează crearea, pe parcursul acestui an, a unui unui centru-pilot de colectare legume-fructe, cu perspectiva realizării în anii următori a mai multor astfel de centre, în funcție de necesitatea și specificul județului nostru. Pentru lansarea acestui proiect avem în vedere îmbunătățirea și dezvoltarea activității din sectorul agricol și înțelegem astfel ca, prin realizarea acestor centre, să venim cu precădere în sprijinul micilor întreprinzători agricoli din mediul rural.

Subliniez faptul că acest proiect este prevăzut a se realiza din bugetul propriu al Consiliului Județean Timiș, cu implicarea specialiștilor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și a tuturor factorilor care pot contribui la realizarea acestui obiectiv. Întreaga documentație care va releva numărul exact de astfel de centre, dar și specificul activităților prevăzute a se desfășura este în momentul actual în lucru.

În mod evident, pornind de la această documentație, vom iniția dezbateri la care-i vom avea invitați pe reprezentanții diferitelor structuri de specialitate, cum ar fi Direcția Agricolă, Camera Agricolă, Asociația Producătorilor Agricoli, neîngrădind, sub nici o formă, implicarea tuturor celor care doresc să susțină acest proiect. Dorința noastră este ca acest proiect să nu rămână în stadiu de propunere, de intenție, ci, cât mai curând posibil, să reușim definitivarea acestuia, respectiv construcția centrului-pilot, urmată de realizarea pe raza județului Timiș și a altor astfel de centre”.

Poligonul nu e eligibil

Referitor la proiectul la care s-a făcut referire în aceste zile, respectiv la ce s-a dorit a fi un proiect strategic promovat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, adică Centrul multifuncțional pentru legume-fructe, Roxana Iliescu a menționat că, deocamdată, acesta, raportat la normele legale în vigoare, nu este eligibil, întrucât, prin specificul său, activitațile prevăzute a se desfășura intră pe schema de ajutor de stat.

În consecință, susținerea în continuare a acestui proiect pe acest program ar determina o cofinanțare din partea Consiliului Județean Timiș mult mai mare decât cea prevăzută inițial. Astfel, raportat la o sumă maximă prevazută în valoare de 15 milioane de euro și o cofinanțare a Consiliului Județean Timiș de doi la sută, creșterea determinată de incidența ajutorului de stat ar avea drept consecință o cofinanțare de 65 la sută.

„Prin urmare, este greșit a se afirma faptul că acest proiect a fost pierdut de către actuala conducere a Consiliului Județean Timiș. Acest proiect nu este pierdut, ci doar trebuie identificată o altă sursă de finanțare pentru realizarea lui. Indiferent despre ce proiecte am discuta să fie promovate prin Programul Interreg V-A Romania-Ungaria 2014-2020, la ora actuală nu este aprobată metodologia, neavând în consecință elaborat încă ghidul specific pentru acest tip de proiecte. De altfel, cele două proiecte menționate mai sus sunt distincte, dar nu se exclud reciproc. La acest moment, luând în considerare toate aspectele menționate, proiectul centrului de colectare și depozitare a legumelor și fructelor, aflat pe lista de investiții a CJT din 2017, este un proiect viabil și are toate șansele să fie realizat”, mai precizează Roxana Iliescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *