Un cocor aşezat în vârful unui turn… Povestea unei localităţi din Timiş

darova 1

Orice aşezare îşi are propria poveste, iar comuna timişeană Darova nu face excepţie. 57 de familii de şvabi, originare din regiunile germane Silezia şi Baden-Württemberg, au ajuns pe teritoriul ei de astăzi cu prilejul celui de-al treilea val de colonizare a Banatului, sub domnia împăratului Josef al II-lea.

„E interesantă istoria numelui comunei noastre. Ca sat nemţesc, se chema Darovva, cu doi v, iar ungurii îi spuneau Daruvàr. A fost botezat astfel, în varianta maghiară a toponimului, în cinstea unui nobil, comisarul guvernamental al judeţului Timiş, contele Johann Jankovits de Daruvar. Pe vremea aceea, localitatea avea un sigiliu propriu, reprezentând un cocor aşezat în vârful unui turn.

În ungureşte, păsării respective i se spune, de altfel, „daru”, ne zice Sorin Tilihoi, primarul localităţii timişene populate astăzi de oameni veniţi din toate colţurile ţării.

La doi ani după întemeiere, o parte dintre tinerii nemţi statorniciţi aici s-au văzut nevoiţi, din cauza invaziei otomane, să-şi părăsească gospodăriile de-abia înfiripate departe de ţara în care văzuseră lumina zilei.

Puţini s-au mai întors, însă, după alungarea turcilor. În anul 1885, în marginea de nord a vetrei satului, avea să fie înfiinţată o nouă aşezare, Istvanfalva (Ştefăneşti) sau Darova Mică, unde au fost aduse 72 de familii din Novoselo, judeţul Torontal, Banatul sârbesc. 45 de ani a „trăit”, de sine stătător, sătucul.

După 1930, el a fost înghiţit de sora mai mare, actualmente fiind un cartier al Darovei.

În preajma comunei de azi au mai existat sateliţi, cătune cu viaţă scurtă, despre care puţină lume îşi mai aduce astăzi aminte. În 1892, pe moşia unui anume David Kuhner au poposit colonişti slovaci, de religie evanghelică, originari din Bichişciaba şi Nyitra.

Imrefalva a fost numele satului lor, desfiinţat în 1906. Şi Darova Nouă, o măruntă aşezare românească, existentă prin anul 1954, s-a dovedit a fi efemeră. Vatra localităţii cu un cocor pe emblemă a asimilat-o complet, topindu-i poveştile mici, individuale, în istoria de ansamblu a comunei de azi, Darovva sau Daruvàr-ul născut acum mai bine de două veacuri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *