Un bărbat din vestul țării care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Un bărbat din vestul țării care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Un bărbat din vestul țării care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Sentință inedită a unei instanțe din Bihor. Un bărbat care a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

CITEȘTE ȘI: 35 de străini au încercat să treacă ilegal în Ungaria ascunși în TIR-uri

Neobişnuitul proces a fost declanşat în 2018 de procurorii din Aleşd, care l-au trimis în faţa instanţei pe bărbat sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi o pagubă de peste 100.000 euro în dauna celor trei copii ai săi, doi băieţi gemeni şi o fetiţă.

Accident pe autostradă

În rechizitoriul înaintat Judecătoriei Aleşd se arată că cei trei copii au rămas orfani în urma unui tragic eveniment rutier produs pe 26 august 2014, pe o autostradă din apropiere de Torino, unde microbuzul în care se afla femeia în vârstă de 25 ani a fost lovit de un camion. Tânăra a suferit leziuni grave şi a murit în elicopterul care o transporta la spital.

Judecătorii italieni l-au obligat pe asigurator la plata unor daune morale de câte 210.000 euro în favoarea copiilor şi de 160.000 euro pentru tată, magistraţii dispunând ca bărbatul să investească banii minorilor în titluri de stat sau în depozite bancare purtătoare de dobândă şi să depună dovada. Lucru care, însă, nu s-a întâmplat…

A luat banii şi s-a mutat

Profitând că era reprezentantul legal al minorilor, în 2015 Alin V. a cerut ca banii copiilor, în sumă totală de 630.000 euro, să-i fie viraţi într-un cont. Fiecărui copil i-a deschis câte un depozit de 130.000 euro, iar restul banilor i-a scos, cheltuind 104.000 euro fără să poată demonstra că „au fost folosiți în interesul minorilor”, se arată în rechizitoriu.

Mai mult, potrivit adresei transmise procurorilor de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor, în perioada 1 septembrie 2016 – 31 mai 2018, bărbatul a încasat şi alocaţiile de stat ale copiilor săi, care locuiau cu bunicii materni, în condiţiile în care, la câteva luni de la moartea fostei soţii, el s-a mutat în Oşorhei, cu o altă femeie, împreună cu care are un copil.

Pe banii copiilor…

Descoperind că micuţii au fost „furaţi” chiar de tatăl lor, bunicii materni au deschis iniţial un proces civil, obţinând pe această cale ca Alin V. să fie obligat la returnarea sumelor furate, conturile bancare ale copiilor să fie blocate până la majorat, domiciliul copiilor să fie stabilit definitiv la ei, iar tatăl să fie obligat la pensie de întreţinere. Cum bărbatul nu a returnat banii, bunicii au cerut să fie executat silit şi, în paralel, l-au dat pe mâna procurorilor.

„Inculpatul a acționat cu intenție directă atunci când și-a însușit banii din contul minorilor, deși dispunea și el de o sumă substanțială după moartea soției sale (160.000 euro), prevăzând și dorind ca de acei bani să profite el, în detrimentul copiilor săi minori, aflați de altfel în îngrijirea bunicilor materni”, au concluzionat procurorii, care l-au trimis pe individ în judecată pentru gestiune frauduloasă, arătând că „şi-a construit imobile, şi-a achiziţionat maşini şi alte bunuri” pe banii copiilor săi.

Pagubă însemnată

În faţa instanţei, bărbatul a încercat să scape cu o pedeapsă cât mai mică, cerând să fie judecat după procedura simplificată, adică fără o cercetare judecătorească şi doar în baza dovezilor strânse de procurori, ceea ce i-ar fi redus la jumătate limitele pedepsei, care în cazul său sunt cuprinse între 2 şi 7 ani. Cererea i-a fost însă respinsă, instanţa apreciind că fapta sa era gravă. „Inculpatul a ştiut că avea obligaţia să gestioneze patrimoniul persoanelor vătămate strict în interesul acestora, dar a încălcat interdicţia prevăzută de lege, provocându-le o pagubă însemnată”, se explică în hotărârea pronunţată pe 22 iulie, prin care judecătorul a dispus să fie condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

Un inconştient

La stabilirea pedepsei, magistratul a luat în considerare, pe de o parte, faptul că Alin V. a recunoscut, totuşi, acuzele, motiv pentru care, potrivit legii, era obligat să reducă limitele pedepsei cu o treime, dar a stabilit cuantumul „spre mediu” şi nu spre minimum, pentru că inculpatul are „o conduită contrară normelor sociale, cât şi interesului superior al copiilor acestuia”. Sentința subliniază că bihoreanul nu are ocupație sau loc de muncă şi este anchetat şi pentru abandon de familie, deoarece nu şi-a achitat obligaţiile faţă de copiii aflaţi în grija bunicilor. „Instanţa apreciază că acesta nu conştientizează gravitatea faptelor sale”, i-a reproşat judecătorul, obligându-l ca, pe perioada supravegherii, să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, să urmeze un program de reintegrare socială şi să comunice, periodic, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Sentinţa nu este definitivă, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

ebihoreanul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *