Un aliment extrem de îndrăgit de români poate duce la probleme grave de sănătate

aliment periculos

Carnea de peşte, în comparaţie cu cea a speciilor de animale terestre, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară, având un conţinut scăzut de colagen şi echilibrat în aminoacizi. Icrele, atunci când sunt preparate în casă, sunt un aliment hrănitor şi benefic pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Terasele și cluburile din Timișoara, în vizorul Poliției Locale

Majoritatea peștilor au icre comestibile, cu câteva excepții. Cei mai cunoscuți pești ai căror icre sunt toxice sunt: mreana, somnul pitic și mihaltul.

Intoxicația cu icrele acestor specii nu este gravă, manifestându-se prin greață, diaree și dureri de cap. Icrele de somn sunt neplăcute la gust și relativ indigeste, provocând intoxicații doar în cazul persoanelor sensibile.

salata de icre

Dezavantajele utilizării alimentare a icrelor preparate acasă sunt destul de puține: au un conținut relativ ridicat de colesterol (se consumă doar ocazional de care vârstnici și de către persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant), caviarul și icrele conservate au un conținut destul de ridicat de sodiu și de clor (se va evita consumul de icre sărate în caz de hipertensiune, retenție hidrică, boli cronice degenerative), icrele negre și cele roșii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consumă de persoanele ce suferă de guță sau hiperuricemie).

Mare atenție la icrele ce provin de la păstrăv, deoarece pot fi infestate cu ouăle celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *