
Ciupercile de toamnă, apărute ca urmare a ploilor din ultima vreme, au făcut victime în mai multe zone din țară. Specialiștii avertizează că cele otrăvitoare pot fi ușor confundate cu cele comestibile, motiv pentru care este recomandat ca acestea să fie cumpărate doar din locuri autorizate, deoarece riscurile privind sănătatea sunt majore.
În județul Timiș, cele mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci vizează zona Făgetului.
”Simptomele diferă în funcție de felul ciupercilor otrăvitoare. Cele mai periculoase sunt cele la care semnele intoxicației debutează tardiv, la 24 de ore de la ingestie și care pot produce insuficiență renală sau hepatică”, susține Mihai Grecu, medic-șef la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.
Potrivit acestuia, în general, mâncarea de ciuperci cu ceapă – aflată frecvent în meniu, în postul Crăciunului – cade greu la stomac și cauzează deseori probleme de colecist.