Uluitor, dar adevărat: Legea tăcerii, la Smithfield

Prețul cărnii de porc se va dubla în România: vestea vine de la unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării

Angajații sunt obligați să nu povestească nimic de la locul de muncă!

Interdicția este valabilă pe toată perioada vieții

Articolul din ”Renașterea bănățeană” prin care se trăgea un semnal de alarmă privind poluarea realizată de compania ”Smithfield” a trezit reacții din partea unui număr imens de cititori, din majoritatea zonelor județului. Fie că este vorba de Cenei, Pădureni, Jebel, Voiteg, Parța, Dudeștii Vechi, Gătaia, Birda, Nițchidorf sau Mașloc, oamenii se plâng de disconfortul olfactiv care există în localitățile în care această companie are activități.

CITEŞTE ŞI:
Bărbat de 39 de ani găsit spânzurat într-o şură de lângă Lugoj

Foarte mulți au adus în discuție și alte aspecte, semn că există multe nemulțumiri, iar compania ”Smithfield” nu este privită așa cum susține conducerea în comunicatele de presă.

Evident, este posibil să fie vorba și de unele frustrări personale, de neînțelegeri de moment sau de exagerări, dar câteva plângeri sunt efectiv revoltătoare. De pildă, un fost șef de fermă de la ”Smithfield” spune că a plecat de acolo din cauza condițiilor inumane de lucru, dar că nu a putut să-și caute niciunde dreptatea, dintr-un motiv halucinant: contractul său de angajare avea o clauză care-l obliga, pe toată durata vieții, să nu povestească nimic de la locul de muncă!

CITEŞTE ŞI:
Gheorghe Falcă şi-ar fi VÂNDUT VILA de pe malul Mureşului. Vezi cu ce sumă

Practic, nici măcar când iese la pensie, un bătrânel nu poate să le povestească nepoților cum a îngrijit el animale, ca și când creșterea porcilor ar fi cel mai mare secret al NASA! Ce secret se poate ascunde la fermele ”Smithfiled”?

CITEŞTE ŞI:
Drumurile județene din Timiş primesc fonduri generoase

Unii spun că animalele moarte se îngroapă unde nu e voie, alții că porcii mor din cauză că fermele sunt suprapopulate și apoi se declară, ca justificare, pestă porcină, tot felul de alte acuzații care, tocmai din cauza contractului aberant de confidențialitate, nu pot fi asumate. Terifiantă rămâne, însă, mărturia fostului șef de fermă: ”Am plecat de cinci ani și încă mai am și acum senzații de vomă. Ajunsesem dependent de mirosul de amoniac de la fermă, pe care un om normal nu l-ar suporta. Timp de șase luni după ce am plecat, trebuia să merg săptămânal la fermă, ca să inhalez mirosul. Eram dependent de amoniac ca și de tutun. Prietenii ziceau că sunt nebun, că mă duc să miros prostii, dar dacă nu făceam asta, tușeam și mă simțeam foarte rău”.

Pe hârtie, miroase a… lavandă

Compania ”Smithfield România” a remis un comunicat de presă, în care susține că nu există nimic care ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Iată o sinteză a comunicatului:

”Reprezentanții Smithfield Ferme, împreună cu reprezentanții autorităților de control ai Gărzii de Mediu, ai Apelor Române și ai altor autorități de resort verifică permanent parametrii de operare a tuturor fermelor Smithfield, care funcționează respectând toate normele naționale și europene aplicabile în domeniu. Pentru reducerea mirosurilor tehnologice temporare și asigurarea unei optime calități a mediului, în zona Cenei, compania noastră a întreprins demersuri privind plantarea și întreținerea perdelelor vegetale în proximitatea fermei.

Programele anuale ale companiei noastre de monitorizare a calității factorilor de mediu și a aplicării de îngrășăminte organice pentru zona Cenei depășesc valoarea de 230.000 de euro/an. În ciuda disconfortului olfactiv temporar, în zilele în care se aplică îngrășământul, fertilizarea organică este o practică recunoscută și recomandată la nivelul Uniunii Europene”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Uluitor, dar adevărat: Legea tăcerii, la Smithfield

 1. oameni buni, nu stiu de unde se informeaza dl. jurnalist dar aberatii mai mari si mai multe ca si in aceste randuri sunt foarte greu de gasit.
  Poate a uitat sa faca precizarea : orice intamplare si/sau asemanare cu fapte sau intamplari reale este cu totul intamplatoare si nedorita.
  Declaratiile ”fostului sef de ferma” sunt total aberante : omul in discutie sigur era lucid? sa nu mai vorbim de dl. jurnalist care trebuia sa verifice informatiile inainte de a le publica

 2. Domnule jurnalist,
  In felul acesta nu o sa faci cariera. Chiar habar nu ai despre ce vorbesti. Fermele acestea , spre deosebire de altele din alte tari, unde nu sunt astfel de conditii, se gasesc la cel putin 1000 m fata de cea mai apropiata locuinta. Mirosul specific, este doar in incinta . Cadavrele (asa cu zilnic rezulta si din spitalul judetean sau municipal) sunt incinerate, prin urmare ar fi bine sa te opresti.

 3. Buna.cred cu desavarsire ca tot ce se creste acolo e toxic,deoarece am vazut cu ochii mei cum tituri cu medicamente se descarcau la smitfilld.deci pastile si chimichale de crestere oricum se dau la animalele crescute la ferme.concluzia ce a zis-o domnul mai sus e reala.nu trebe sa miroase a flori de tei dar nici a chimicale,oricare om care a crescut la sat cunoaste mirosul chiar si la 10 porci,tot nu miroase ca la smitfild

 4. Din cele lecturate,dau crezare fostului șef de ferma.Este singura persoana din interior
  care cunoaște si a trăit in ferma de porci.Noi ,apreciem si ne dam cu părerea in
  Cunoștința sau mai mult in necunoștință de cauza.Teoretic dacă e sa analizam cred
  ca aceasta noua firma nu a construit noi ferme dupa cumpărare si a preluat si fostele
  ferme de la comtim.Fermele de la contim nu corespund noilor prevederi privind pro-
  textila mediului șina apei.Oare organele DSV care se ocupa de siguranța alimentara si
  care este mai n tema cu fermele de animale decât organele de la mediu sau ape ce
  au de spus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *