Turnul de apă din Iosefin, mai aproape de reabilitare

tapa 1

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a lansat, la fața locului, proiectul de refuncționalizare a Turnului de apă din Iosefin, care va deveni, așa cum se intenționează de foarte mulți ani, un centru cultural. Finanțarea va fi obținută prin Programul RO-CULTURA, apelul Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice prin granturile SEE 2014-2021. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

CITEȘTE ȘI: Aproape 9.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus și peste 200 de decese în 30 de zile de restricții în Timiș

Obiectivele proiectului sunt: valorificarea patrimoniului istoric al Timișoarei prin reabilitarea, refuncționalizarea și punerea în circuitul public a Turnului de apă Iosefin și stimularea turismului prin desfășurarea de activități culturale în Centrul Cultural – Castelul de Apă; educarea comunității privind potențialul patrimoniului ca resursă economico-socială și promovarea diversității culturale și a toleranței, prin prezentarea patrimoniului cultural material din Iosefin ca moştenire a beneficiilor interculturalităţii; dezvoltarea competențelor la locul de muncă prin cursuri de formare profesională.

Proiectul urmărește activarea unui spațiu neglijat și revendicarea patrimoniului istorico-industrial prin transformarea Turnului de apă din Iosefin într-un spatiu cultural permanent. Construcția se prezintă în stare tehnică bună, dar cu degradări apărute din cauza expunerii la intemperii. Se intenționează integrarea prin mijloace simple a unei noi funcțiuni în spațiul existent. Transformarea încearcă să limiteze intervențiile, având ca obiectiv păstrarea în mare măsură a elementelor inițiale, inclusiv a celor două rezervoare.

Vor fi obținute spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară va presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ și grupuri sanitare), care să constituie împreună o intrare complexă. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu o rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină.

În proiect se prevăd mai multe amenajări interioare: o cafenea, o sală de expoziții, un foaier, precum și un punct de belvedere situat la 45 de metri înălțime. Accesul la spații se va face cu ajutorul unui ascensor panoramic interior.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,9 milioane de lei (TVA inclus), din care sprijinul financiar nerambursabil – 8,65 milioane. Municipiul Timișoara va contribui cu 1,83 milioane de lei, iar Asociația Prin Banat, cu 329.000 de lei.

Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este 29.02.2024.  Din această perioadă, execuția lucrărilor este prevăzută a fi realizată în 15 luni (termenul estimat este august 2021 – octombrie 2022). După finalizarea lucrărilor, în turn urmează să se desfășoare activități de revitalizare coordonate de Asociația Prin Banat. La ora actuală, a fost realizată documentația pentru obținerea autorizației de construire și aceasta a fost depusă la primărie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *