Se naște primul cinematograf de artă al Timișoarei

studio 1

Primăria Timișoara a anunțat că pentru Cinematograful  Studio a fost finalizată  procedura de achiziție a lucrărilor de execuție. Acestea vor dura 18 luni, iar investiția se va ridica la 17.000.000 de lei. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu firma Audiotech Multimedia Group SRL, împreună cu Mist Lider Construct SRL. Cinema Studio va deveni primul cinematograf de artă al Timișoarei, iar transformarea lui este rezultatul colaborării dintre Primăria Timișoara (proprietarul cinematografului), o firmă de asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură în valoare de aproximativ 150.000 de euro), Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), asociații culturale care se vor implica și în managementul cinematografului.

CITEȘTE ȘI: Turnul de apă din Iosefin, mai aproape de reabilitare

„Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar sperăm că vom convinge Ministerul Culturii să finanțeze și acest obiectiv din suma alocată programului Capitală Europeană a Culturii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip „art house”, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. De asemenea, va deservi și domenii conexe industriei cinematografice: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecție: una de 190 de locuri și una de 64 de locuri, care a fost concepută ca un spațiu multifuncțional. La parterul cinematografului vor exista un foaier și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional”, cuprinzând spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, proiectare audio etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe. Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).

La ora actuală, Primăria Timișoara mai are două foste cinematografe care se află în lucrări de reabilitare, Victoria și Dacia, după o luptă de mai mulți ani pentru integrarea în patrimoniul municipalității a acestor obiective lăsate în paragină de RADEF.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns