VIDEO. Turma de zimbri din Armeniș, atacată de o haită de câini sălbăticiți

zimbru

În urma vizitelor de monitorizare a turmei de zimbri din Munții Țarcu de săptămâna trecută, rangerii WWF-Rewilding au descoperit că 4 exemplare au murit din cauza unei combinații de factori. Cei mai slăbiți dintre zimbri au fost alungați din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puțin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă.

În urma necropsiilor realizate de medicul veterinar și a corelării acestora cu analiza datelor din teren, realizata de expertii WWF, amprentele din apropierea cadavrelor, a declarațiilor paznicului de vânătoare, a fotografiilor și înregistrărilor video concluzionăm:

Primul cadavru, mascul, găsit de echipa WWF în afara țarcului, a fost hăituit de câini și încolțit pe marginea râului Alb. Urmele arată că acesta a fost fugărit, a trecut râul Inghețat, pe care a și alunecat, a fost încolțit intre albia râului și un șanț. Acesta încercând să scape; a și alunecat și a căzut pe suprafața înghețată a apei. Cea mai mare parte a corpului a fost consumată de carnivore. Singurele urme de carnivore din jurul cadavrului sunt de câine. Nu au fost observate urme de lup. Imaginile colectate de camerele de supraveghere pentru fauna indica faptul ca din zimbrul decedat s-au hranit ulterior doi caini si o vulpe.

Al doilea cadavru, mascul, a fost identificat ca ROMAZ, aparținând unui vițel de 7 luni. Acesta avea 70 % din corp consumat de carnivore și un membru consumat în totalitate. De asemenea avea stomacul plin de hrana si nu prezenta semne patologice.. În jurul cadavrului s-au observat urme de câini și nici o urmă de lup. Ulterior, din exemplarul decedar s-au hrănit doar câini, o pisică sălbatică și o vulpe.

Al treilea cadavru, femelă, mâncată parțial, cu stomacul plin, prezenta o constitutie mai slaba. După analiza rapoartelor de monitorizare realizate luna decembrie, se constată că femela a fost îndepărtată din grup de către ceilalți zimbri, iar moartea se datorează epuizării (posibil alergată de prădători). Pe camerele montate acolo se poate observa doar prezența unui câine care se hrănește din corpul ei, iar analiza cadavrului indică moartea ca fiind in cauze naturale și în urma epuizării.

Al patrulea cadavru, femelă, cu o condiție fizică bună, a decedat în urma hemoragiilor interne și a edemului pulmonar acut în urma multiplelor lovituri de corn. Acest fapt se traduce prin eliminarea exemplarelor mai slabe de către cele puternice de lângă sursa de hrană. Se deduce că aceste lovituri au survenit de la un alt zimbru deoarece în zonă nu au fost zărite alte cornute mari. Cadavrul a fost găsit la 30 cm ce-a de-a doua femelă decedată și indicând faptul că ar fi existat o altercație între cele două femele.

Imaginile foto și video capturate de camerele de monitorizare în perioada septembrie 2015-ianuarie 2016 indică prezența a doar 2 lupi, 1 urs, 1 pisică sălbatică și 2 vulpi în zonă dintre carnivorele specifice acestui habitat.

VEZI VIDEO AICI

Articol preluat de pe WWF Romania


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *