Turismul rural din tot Banatul, promovat de o primărie din Timiş

promovare banat

Fundația Diaspora din Ti­mi­șoa­ra în par­te­ne­riat cu Pri­măria Dumbrava din ju­dețul Timiș și Primăria Kan­jiza din Serbia, a im­ple­men­tat proiectul intitulat ”Re­configurarea și pro­mo­varea turismului rural în Banat”, fi­nanțat de Uniunea Eu­ropeană, prin Pro­gramul de Cooperare Trans­fron­ta­lie­ră Ro­mânia-Serbia.

În cadrul proiectului au fost înființate două centre de dezvoltare a Turismului, la Dumbrava și la Kanjiza. Aceste centre funcționează ca Info Point-uri, cu scopul de a promova patrimoniul cultural regional.

Acțiunea comună a partenerilor s-a reflectat asupra patri­mo­niu­lui cultural construit (cas­te­le, conace), asupra meș­te­șu­gu­rilor tradiționale și artelor culinare tradiționale. O­biec­tivul nostru a fost pro­mo­va­rea unui nou tip de turism local, care să sublinieze va­lo­rile arhitecturale locale, care, în calitate de vestigii ale istoriei, parte a pa­tri­mo­niului cultural sunt pur­tă­toa­re de tradiție, sunt legate de personalitățile marcante ale regiunii, au propriile le­gen­de, deci reprezintă a­trac­ții turistice.

Apoi, va­lo­rile privind meseriile locale de artă tradițională, care re­prezintă elemente im­por­tan­te ale coeziunii locale și sur­se de existență pentru cei care se ocupă cu ele. Avem obiceiuri culinare, care sunt reprezentative pentru co­mu­ni­tățile locale și regionale”, ne-a declarat Ioan Ihasz, pri­marul comunei Dum­brava.

În cadrul proiectului s-au realizat două Centre de Dez­voltare Turistică – la Dum­brava unde s-a renovat, mo­bilat şi echipat o clădire și la Kanjiza, unde doar s-a mobilat și echipat centrul din localitate. În județul Ti­miș și în regiunea Kanjiza s-a organizat câte o sesiune de cursuri.

Acestea au fost de­dicate câtor 10 persoane și s-au derulat în patru module de două zile, fiind urmate de un seminar comun or­ga­ni­zat la Kanjiza. Trai­nin­gu­rile au fost urmate de an­ga­jați ai centrelor turistice și promotori locali din Ro­mâ­nia și Serbia. S-au mai or­ga­ni­zat două rute turistice te­ma­tice la conacele din re­giu­ne, acestea sfârşindu-se cu conferințe locale, în ca­drul cărora au fost pre­zen­ta­te rezultatele pro­iectelor.

S-a realizat şi o pagină web – banatur.ro , prin in­ter­me­diul căreia se pro­mo­vea­ză conacele, castelele pre­­­zen­tate prin proiect. S-au realizat materiale pro­mo­țio­nale în menirea promovării proiectului și a rezultatelor acestuia, exemplare ale a­ces­tora fiind distribuite Centrelor de Informare Turistică din regiune.

S-au tipărit 1000 de albume cu pre­zen­ta­rea co­na­ce­lor și cetăților din Banat, câte 5000 de flu­tu­rașe aferente meș­te­șu­gu­rilor, obice­iu­rilor culinare și conacelor şi 5000 hărți turistice care pro­movează co­na­ce­le din re­giune.

La finalul pro­iec­tu­lui a fost organizată o con­fe­rință finală la Co­na­cul Ambrozy din Remetea Mare un­de a participat câte o de­le­gație din ambele țări, for­ma­tă din promotori locali și an­gajați ai centrelor turistice din cele două țări. Valoarea totală a proiectului a fost de 413.458,84 euro, din care comuna Dumbrava a beneficiat de 223.735,02 euro, restul sumei în­drep­tân­du-se către oraşul Kan­ji­za.

redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *