„Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră numărul 1”, afirmă comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara, colonel Remus Ioan Cîmpan

remus ioan cimpan

– Care sunt activitățile cotidiene ale unei grupări mobile de jandarmi?

– Paleta de misiuni a grupării mobile este stabilită prin legea de organizare și funcționare a jandarmeriei. Astel, gruparea execută misiuni specifice de ordine publică în zona de responsabilitate aferentă celor patru județe din vestul țării, respectiv: Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. Preponderent misiunile sunt din sfera asigurării ordinii la manifestări cu public numeros, cum ar fi: competiții sportive, manifestări cultural-artistice și religioase, manifestări de protest.

Executăm misiuni de menținere a ordinii publice independent sau în cooperare cu alte structuri din domeniul ordinii și siguranței publice. Atunci când situația impune, unitatea, în temeiul competențelor conferite de lege, acționează și pentru restabilirea ordinii publice și desfășoară după caz și alte misiuni la solicitarea unor instutuții publice. Aici putem aminti acțiunile în cooperare cu unitățile teritoriale ale DIICOT, BCCO, DNA, DGA, ANAF, etc.

De asemenea, colaborăm și participăm la acțiuni comune cu instituții care au atribuții în prevenirea faptelor contravenționale sau penale din domeniul silvic, cinegetic, piscicol. Nu în ultimul rând sunt de amintit și misiunile executate în cooperare cu Poliția de Frontieră, acțiuni desfășurate în scopul prevenirii și gestionării fenomenului migrației ilegale. – În medie, anual, cam câte cazuri aveți în care să fie necesară o mobilizare maximă? – Efectivele unității sunt pregătite în permanență să dea curs solicitărilor.

Există zilnic situații care impun o mobilizare maximă, însă diferența o face evenimentul pentru care se impune reacția. Avem capacitatea de a răspunde prompt, dispunem de mijloacele necesare pentru operativitate și putem acționa în cel mai scurt interval de timp posibil în toată zona de responsabilitate.

Este dificil de a face o apreciere referitoare la situațiile de „mobilizare maximă”, întrucât suntem permanent pregătiți.

– Derulați la nivelul grupării de jandarmi pe care o conduceți și activități preventiv-educative organizate în școli. Care este gradul de recepție al tinerilor privind aceste acțiuni ?

– Unitatea este implicată și desfășoară activități preventiv-educative în instituții de învățământ preuniversitar. Este de precizat faptul că aceste activități au un caracter interactiv. În ceea ce privește gradul de receptivitate al tinerilor, referitor la semnalele și mesajele transmise de personalul specializat care desfășoară activități de prevenție în instituțiile de învățământ, nu poate fi cuantificat de noi, însă este interesant de urmărit și evaluat care ar fi rezultatul și gradul de implicare al tinerilor în săvârșirea de fapte cu caracter antisocial, în lipsa desfășurării acestor activități.
jandarmi 3

– Câinele a fost dintotdeauna un aliat de nădejde pentru forțele M.A.I. Cât de adevărată este această informație la nivelul jandarmilor timișeni și câți astfel de ”eroi” aveți în dotare ?

– Unitatea are prevăzută o grupă de conductori câini serviciu care participă la misiuni specifice în care se folosesc cei nouă câini.

Pentru a vă edifica asupra calităților și performanțelor atinse de câinii de serviciu, adresăm cititorilor invitația de a participa la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, desfășurate în spațiul public la Iulius Mall, în ziua de 1 aprilie 2017 și la sediul unității, în data de 4 aprilie 2017 când vom organiza „Ziua Porților Deschise”.

– Viața unui jandarm este, ca o ironie a sorții, mult mai stresantă tocmai de sărbători sau atunci când se organizează manifestări de masă. Sunt unele compensații morale care să echilibreze situația?

– Cu toții știm că, atunci când am ales să devenim jandarmi, am cunoscut ce presupune acest lucru, chiar dacă situațiile anticipate de noi nu sunt statice, ci diferite aproape permanent.

Da, așa cum ați afirmat, noi suntem prezenți la manifestările cu public numeros, chiar la sărbători sau în zilele de repaus săptămânal.

Succesul misiunilor asigură suport moral fiecărui jandarm, bilanțul pozitiv și aprecierea colegilor sunt importante și definesc ”spiritul de echipă” care ne caracterizează.

Apreciem și suntem conștienți că, fără înțelegerea și sprijinul celor apropiați, ne-ar fi mai dificil să răspundem solicitărilor de orice natură care decurg din responsabilitățile oamenilor în uniforma bleu-jandarm.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns