Video: Momentul în care tsunamiul din Pacific spulberă ţărmul. Mărturiile oamenilor disperaţi: situaţia s-ar putea agrava

Momentul în care tsunamiul din Pacific spulberă ţărmul, în Tonga. Mărturiile oamenilor disperaţi: situaţia s-ar putea agrava

Alertă în mai multe ţări din Oceania, inclusiv Tonga, Fiji sau Noua Zeelandă, după ce erupţia unui vulcan subacvatic din Pacificul de Sud a provocat un tsunami. Valul a lovit deja Tonga, iar oamenii îngroziţi vorbesc despre clipele de teroare prin care încă mai trec. Situaţia s-ar putea agrava în următoarele ore, avertizează autorităţile.

CITEȘTE ȘI: Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Un tsunami a lovit, sâmbătă dimineaţă, statul Tonga din Oceanul Pacific, după o erupţie violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. Momentul erupţiei a fost surprins din satelit, iar pe reţelele de socializare au apărut deja primele imagini cu valul ameninţător, care a măturat ţărmul din Tonga.

Mărturiile oamenilor loviţi de tsunami

„Primul instinct a fost să mă adăpostesc sub masă. Am luat-o de mână pe sora mea mai mică şi le-am strigat părinţilor şi celor din casă să facă la fel ca mine”, povesteşte Mere Taufa, unul din localnicii surprinşi de tsunami, potrivit BBC. Familia din Tonga se pregătea să servească masa, când zgomotul asurzitor le-a tăiat respiraţia. Unul din copii a crezut că a început un bombardament în apropiere. „Auzeam strigăte peste tot, oamenii erau disperaţi să ajungă în siguranţă, undeva cât mai sus faţă de nivelul solului”, mărturiseşte femeia.

Erupţie puternică a vulcanului din Tonga

Norul de cenuşă, gaz şi fum provocat de erupţia vulcanului a acoperit cerul, pe o rază de 20 de kilometri, a anunţat Serviciul de Geologie din Tonga. Timp de opt minute, vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai s-a dezlănţuit cu o forţă infernală. În Fiji, la peste 800 de kilometri distanţă, erupţia s-a auzit „mai puternic decât un tunet”, spun oficialii din Suva. Guvernul a emis atenţionări de tsunami şi a început evacuarea persoanelor din jonele joase de coastă.

Şi în Noua Zeelandă, la peste 2.300 de kilometri depărtare, oamenii sunt în alertă. Curenţii de apă puternici îşi fac deja simţită prezenţa, iar meteorologii spun că o furtună ar putea lovi curând ţărmul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *