Troc de toamnă! Unii timişeni dau la schimb struguri pentru lemne de foc

struguri redesteptarea

Strugurii lugojenilor riscă să se stafidească în puținele vii care au mai rămas. Pentru că nu mai au căutare, oamenii vor să îi dea și pe produse, în locul banilor.

Dealul Viilor, una dintre cele mai pitorești zone ale Lugojului, a încântat generații întregi cu frumusețea și nectarul strugurilor aflați în viile ce se întindeau altădată, pe mai bine de 500 de hectare, de la Hezeriș și până la Tapia.

CITEŞTE ŞI: Statul, pregătit să intre cu bocancii în asociaţiile de proprietari

Chiar și bolțile cu ”Lipovană” aflate în curțile lugojenilor erau ”fala” proprietarilor, dar și sursa de câștig în perioada de toamnă, când “pilărițele” se întreceau să își laude marfa pe tarabe, ori gazda se tocmea acasă cu producătorii de vin, să le vândă strugurii la “kilă ori la ochi”.

Falimentați de autostradă

Toate acestea au trecut de mult, iar în momentul de față, din marea parte a viilor s-a ales praful, rămânând doar vreo trei proprietari care se zbat să lucreze în conti­nu­are mai puțin de 15 hectare. Oamenii se chinuie cum pot, însă lucrările și tratamentele, ori grindina, dar și lipsa de mână de lucru, îi pun serios pe gânduri. Ba mai mult, vânzările au scăzut dramatic odată cu redirecționarea circulației pe autostradă.

CITEŞTE ŞI: Un şofer de camion încărcat cu lemne goneşte cu viteză pe contrasens, pe autostrada A1

“Dacă până acum câțiva ani eram mulțumiți cu ce vindeam la începutul sezonului, pe piață sau la șoferii care treceau pe Dealul Viilor, în momentul de față nu prea ne scoatem cheltuielile, iar o mare parte din struguri rămân neculeși, pentru că nici mână de lucru nu mai găsești, iar cei care vor să cumpere cantități mai mari pentru vin, preferă să ia strugurii gata culeși. E păcat că s-a ajuns aici! Nici sănătatea nu îmi mai permite, dar, la fel ca și cu pământul, dacă bagi mai mulți bani decât scoți, ești nevoit să renunți treptat, oricât de multă muncă și suflet ai depus”, ne spune Mihai T. unul dintre proprietarii de vie.

Prețuri sub doi lei

În mare parte bătrânii lugojeni ce stau la case și nu mai pot culege viile de pe spalier, ori cei care nu sunt interesați de licoarea strugurilor, încearcă în fiecare an să câștige câte ceva de pe urma roadelor toamnei și prin anunțuri în ziar ori prin cunoștințe, fac tot posibilul să vândă sau să dea la schimb strugurii, cu orice le este de folos în gospodărie.

CITEŞTE ŞI: Hoţii din Timişoara preferă vehiculele persoanelor cu handicap

“Eu am dat la ziar că vând strugurii și m-au sunat câțiva, dar când au auzit prețul de trei lei pe kilogram, nu au mai revenit cu telefonul. Eu și baba mea suntem singuri și bolnavi, recunosc că nu am fost în piață să văd cât e kilogramul de struguri, dar ne-am socotit amândoi și cam cu trei lei am scoate ceva bani pentru lemne. Dar dacă ar fi cineva interesat, i-am da bucuroși și la schimb cu lemne”, povestește un bătrânel, de la celălalt capăt al telefonului.

Prețurile variază în funcție de cerințele oamenilor.

Astfel, la cel mai mare producător din Dealul Viilor, strugurii pentru vin se vând cu 1,5 lei kilogramul, gata culeși, în timp ce majoritatea dintre cei contactați telefonic în urma anunțurilor, preferă să vândă strugurii neculeși cu 1 leu kilogramul, scrie redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *