Triplă sărbătoare pentru bulgarii din Dudeştii Vechi

Comuna în care se vor economisi sute de mii de lei pe an

Marţi, 3 martie, la Căminul Cultural din comuna timişeană Dudeştii Vechi va fi mare sărbătoare. De la ora 19, comunitatea locală va celebra Ziua Naţională a Bulgariei, 282 de ani de la stabilirea bulgarilor pavlicheni la Stár Bišnov, dar şi trei decenii de la înfiinţarea Uniunii Bulgare din Banat, România.

Bulgarii din Dudeştii Vechi sunt romano-catolici și se trag dintr-un grup de paulicieni din nordul și nord-vestul Bulgariei (din împrejurimile localităţii Nicopole, Ciprovți, Sviștov). Bulgarii bănățeni locuiesc în această regiune din secolul al XVII-lea și vorbesc o limbă aparte, o formă codificată a dialectului bulgar oriental, cu influențe lexicale din germană, maghiară, română și sârbocroată.

De asemenea, sunt singurii etnici bulgari care utilizează alfabetul latin.

Migrația paulicienilor bulgari în zona Banatului a început după eșecul răscoalei antiotomane de la Ciprovți (1688) și după o serie de războaie maghiaro-turce și austro-turce.

Cei de lângă Nicopole au traversat Dunărea în căutarea unui trai mai decent, în afara Imperiului Otoman, după lungi negocieri cu conducătorii austrieci care le-au acordat ulterior dreptul să se stabilească în Transilvania și Banat, aflate sub stăpânire austriacă la acea vreme.

În 1738, bulgarii au întemeiat Beșenova Veche (Star Beshenov sau Stár Bišnov), care, locuită de 3.200 dintre ei și cunoscută oficial sub numele de Dudeștii Vechi, este în prezent centrul cultural al bulgarilor bănățeni.

Marţi seară, descendenţii coloniştilor de odinioară vor evoca momente importante din istoria comunităţii şi vor sărbători împreună ziua ţării lor de origine, într-un gest de reverenţă faţă de înaintaşii lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Triplă sărbătoare pentru bulgarii din Dudeştii Vechi

Lasă un răspuns