Trei zile pline de cultură, marca Timişoara 2021

capi

În curând se împlinesc 30 de ani de când scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara și a făcut posibile toate transformările din România de după 1989. Această lumină în întuneric, la început de drum, este parte din inspirația pentru conceptul Programului cultural Timișoara 2021.

„Împreună cu partenerii noștri, cu ajutorul instituțiilor care finanțează Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii, respectiv Primăria Municipiului Timișoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Timiş, am pregătit, în zilele de 13, 14 și 15 decembrie, o serie de evenimente care comemorează Revoluția și care au rolul de a rememora și de a înțelege mai bine acea epică, dar și libertatea pe care am obținut-o în acele zile”, anunţă reprezentanţii organizaţiei.

Vineri, 13 decembrie, la ora 18, la Corner Space Bastion (lângă Galeria Calpe), publicul este aşteptat la lansarea filmului „Trans Europa Express”, un proiect de Florin Iepan şi Călin Meda, care prin procesul de deconstrucţie a conceptului de documentar de autor pledează pentru reinventarea acestui gen din perspectiva democratizării creaţiei.

„Atena antică ne propune democraţia, Melina Mercouri ne propune capitale culturale şi Acropolis ne propune o vizită. Acceptăm şi aflăm că nişte englezi au furat statui de acolo, că democraţia în Europa e aşa şi-aşa, că diferenţa dintre musulmani şi hispanici nu e clară, că Iisus ne va salva pe toţi, că migraţia popoarelor continuă sub formă de turişti sau refugiaţi, dar mai ales aflăm că viaţa e frumoasă. Cu mici ajustări”, spun autorii filmului a cărui proiecţie va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Tot mâine seară, în acelaşi spaţiu, însă de la ora 19,30, va avea loc „Homo Urbanis”, un spectacol de dans contemporan, după un concept al lui Ionuț Sergiu Anghel și pe muzica lui Ilie Stepan.

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 10, la MultipleXity, vizavi de Muzeul „Corneliu Mikloşi”, se va desfăşura manifestarea intitulată generic „Sunt un om”. Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în Decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toate acestea nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi… Proiectul „reMind Mapping ’89” are scopul de a-i face pe tinerii de astăzi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara. În luna octombrie a acestui an, 40 de elevi și studenți din oraş au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „Libertate!”. Li s-au alăturat artiștii de la „Avantpost”, iar împreună au realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care arată ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție. Sâmbătă, între orele 10 şi 12, va avea loc premierea montajelor realizate de tineri.

Tururi ghidate ale expoziţiei sunt programate atât vineri, cât şi sâmbătă, după cum urmează: în limba română între orele 12 şi 13, respectiv 18 şi 19, iar în engleză, în intervalul orar 17-18.

Tot sâmbătă, însă de la ora 16, doritorii vor putea (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului „reMind Mapping ’89”. Ghidul Ludovic Satmari îi va aştepta în stația de tramvai din Piața Libertății şi le va spune mai multe despre oraşul de pe Bega, iniţiatorul Revoluției Române. Totul se va întâmpla pe traseul Piața 700 – Catedrală – Piața Maria – Piața Bălcescu – Sala Olimpia – Fabrica de Bere – Piața Traian – Piața Badea Cârțan – Muzeul de tramvaie „Corneliu Mikloși”, iar participarea la tur va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile. Seara, la ora 19,30, la Corner Space va avea loc un concert ”Fine, It’s Pink”. Proiectul a prins contur în 2013, la Iași, îmbinând armonios elemente de trip-hop și dream-pop în jurul Ioanei Lefter (voce, clapă), o figură centrală puternic expresivă. Încărcat de mister, ”Fine, it’s Pink” se joacă cu sunetele și texturile sonore, se inventează și se metamorfozează pornind de la o emoție, un gând, un gest… rezultând într-un act artistic compact, dar volatil și diafan în același timp. Concertul este susținut în cadrul proiectului „Memoriile Cetății” și este o formă de exprimare a libertății de care avem parte acum, după 30 de ani de la Revoluție. Dan Byron va concerta la Corner Space în aceeaşi seară, de la ora 20. Liderul și vocalistul trupei byron a lansat, alături de colegii lui, şapte albume de studio şi trei DVD-uri live: „Acoustic Drama”, „Live Underground” (filmat în Salina Turda) și „Electric Marching Band”, în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi. Înainte de Byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling şi Luiza Zan. Concertul face parte din proiectul „Memoriile Cetății”, la fel ca şi ultimul eveniment de sâmbătă, care va începe la Corner Space, la ora 21. Este vorba despre „Cozy Poetry Night”, care-i va aduce la microfon pe Sorin Chiperi, Elena Simion, Octavian Gheorghe, Roxana Maria și Lorena Enache, iar la pupitrul DJ-ului pe Socez, într-un experiment concentrat pe ideea de performance poetic.

Duminică, 15 decembrie, la ora 11, tot la Corner Space Bastion va avea loc dezbaterea cu titlul „Rezistența prin teatru: A fost sau n-a fost?”, la care vor participa actori și spectatori, se va viziona o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului „Teatrul ca rezistență” și se va iniția o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, care urmează să fie produs în 2021. Un alt moment interesant se va consuma tot în 15 decembrie, la ora 12, la Fântâna Martirilor. În scuarul din spatele Grădinii de vară Capitol (actualmente a Filarmonicii Banatul) va avea loc un eveniment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, intitulat „Lumina Monumentelor” și închinat martirilor Revoluției, cu mișcare, dans, muzică și invitați speciali, într-o zi ce se anunță a fi însorită și relativ caldă (așa cum a fost și acea săptămână nebună în Decembrie 1989). Duminică, la ora 18, la Corner Space, echipa „Memoriile Cetății” se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Ediția din acest an a acțiunii a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – tema comună fiind Revoluția și modul în care păstrăm în amintire evenimentele petrecute acum trei decenii. Numeroși artiști au intervenit în spațiul public și au celebrat memoria colectivă prin diferite forme artistice, lăsând în cartiere mărturii solide ale spiritului liber. Însă nimic nu unește oamenii așa cum o fac poveștile, acele fire narative construite din evenimente și trăiri reale care, puse laolaltă, alcătuiesc o istorie comună. Așadar, catalogul va conține și istorisiri autentice, documentate de trei jurnaliști: Otilia Galescu, Ana Munteanu și Vlad Marko Tollea, sau adunate de la oameni care au răspuns invitației de a povesti liber despre acele gânduri care puteau fi oricând întoarse împotriva lor dacă se materializau.
În același context se va lansa fanzinul care a provocat artiști din toate domeniile să reinterpreteze perioada post-decembristă. În timp ce vor răsfoi paginile cu povești vizuale și scrise, cei prezenți se vor putea bucura și de muzica celor de la Dubase și Brum.
„Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism” va fi expoziția performativă care va aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de Revoluţie. Ea va spune povestea acestor obiecte și va arăta cum și-au schimbat ele utilizarea după Decembrie 1989.

Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19 din Piața Libertății.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns