Trei unități de învățământ din Timiș, selectate în programul ”Masa caldă în școli”

Trei unități de învățământ din Timiș, selectate în programul ”Masa caldă în școli”

Trei unități de învățământ din Timiș, selectate în programul ”Masa caldă în școli”. Este vorba despre Liceul Teologic Ortodox ”Antim Ivireanu” din Timișoara, Liceul Teoretic ”Traian Vuia” Făget și Școala Gimnazială Mașloc. Acestea cuprinse în lista celor 150 de școli la nivel național care vor beneficia de implementarea programului ”Masa caldă în școli”.

Măsura a fost adoptată joi, 19 august, printr-o ordonanță de urgență a guvernului, o continuare a programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, implementat în anii școlari 2016-2017, 2017-2018 și în anul 2019, respectiv în 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în anul 2020.

În preambulul actului normativ, se arată că ”urgența adoptării rezultă din faptul că un număr însemnat de preșcolari și elevi vulnerabili se află în situație de abandon școlar, descurajați de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora” și ca urmare ”a condițiilor socioeconomice și geografice defavorabile, care impietează asupra capacității multor familii de a susține școlarizarea sau participarea copiilor lor la întregul program zilnic de activități școlare, inclusiv cele extracurriculare, condiții care impun implementarea cu celeritate a unor măsuri de sprijin”.

Mii de copii abandonează școala în fiecare an

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, mii de copii abandonează școala în fiecare an. Timișul este unul dintre județele care, în ultimii 11 ani, a înregistrat cel mai mic număr de elevi care și-au întrerupt studiile. În acest interval, 4.592 de elevi timișeni au părăsit sistemul de învățământ preuniversitar.

Potrivit ordonanței de urgență, programul ar trebui să fie operațional începând din primul semestru al noului an școlar.

CITEȘTE ȘI: Se închide traficul pe Loga, între Michelangelo și Revoluției

Suportul alimentar se va încadra în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Pentru finanțarea programului-pilot, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ–teritoriale sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Sumele  prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ–teritoriale sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale  şi  se  stabileşte  potrivit  prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *