Trei noi oportunități de finanțare europeană pentru bănăţeni

Ajutoare de stat de zeci de milioane de euro pentru firmele de construcții

În ultima săptămână a anului trecut au fost lansate trei apeluri de proiecte pentru finanțări din bani europeni în Regiunea Vest, prin Programul Operațional Regional (POR).

Primul dintre ele este destinat creării și extinderii capacităților avansate de producție și dezvoltării serviciilor în IMM-uri din mediul urban și în întreprinderi mijlocii din mediul rural, fiind alocate pentru Regiunea Vest 20,36 milioane de euro. Cererile de finanțare se pot depune începând cu data de 23 februarie, pe parcursul a șase luni, până în 23 august.

Sunt eligibile investiții care includ construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție și servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line, finanțabile prin ajutor de stat regional, și implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății, participarea la târguri și expoziţii internaţionale sau la misiuni comerciale, investiții finanțabile prin ajutor de minimis. Valoarea finanțării nerambursabile ce se acordă este de minimum 200.000 și maximum un milion de euro.

Al doilea apel vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice. Perioada de depunere a cererilor este 28 februarie – 28 august. Apelul este de tip competitiv, pe bază de punctaj. Alocarea financiară aferentă Regiunii Vest este de 34,19 milioane euro, iar valoarea eligibilă a unui proiect, între 100.000 și 25.000.000 de euro.

Apelul este destinat clădirilor publice construite până la sfârșitul anului 1999, fiind finanțate lucrări de reabilitare termică a anvelopei, a sistemului de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare, a instalațiilor de iluminat. Apelul se adresează autoritaților și instituțiilor publice locale.

Cel de al treilea apel sprijină infrastructura de servicii sociale dedicată persoanelor vârstnice. Depunerea cererilor de finanțare se poate face în intervalul 28 februarie – 29 august. Alocarea financiară disponibilă pentru Regiunea Vest este de 3,15 milioane euro, iar valoarea eligibilă a unui proiect, între 50.000 și 950.000 de euro.

Se vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii de servicii sociale (centre de zi pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, centre de preparare și distribuire a hranei pentru persoane în risc de sărăcie, aparținând unor asociații, fundații și unități de cult). Depunerea solicitărilor de finanțare pentru toate trei apelurile se poate face numai online, prin intermediul aplicației MySMIS.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns