Trei lucrări plătite din banii timișorenilor au intrat de mult timp în prelungiri

Padurice 1

Fenomenul straniu prin care unele firme câștigă la licitație contracte avantajoase din bani publici, semnează contracte cu termene clare, iar apoi nu le îndeplinesc conform înțelegerii a ajuns deja lege nu doar la Timișoara, ci, probabil, mai peste tot în țară.

Autoritățile care fac greșeala să se încreadă în contracte și avansează public termenele de finalizare sunt puse apoi în situații jenante față de alegători. Cazuri de acest gen găsim cu grămada la Timișoara, pe mai toate șantierele. Justificările câștigătorilor de contracte sunt de tot râsul: ba că a fost iarnă sau că a plouat, ba că proiectul nu era bun și multe altele de acest gen.

Dar, oare, când au fost semnate actele nu s-a știut de succesiunea anotimpurilor? Nu au fost studiate proiectele? Cert este că aproape nici una dintre lucrările contractate de municipalitate nu s-a încadrat în termenul inițial, iar instituția pare că nu are nici o putere în fața atotputernicelor firme, care, în mod normal, ar trebui penalizate exemplar pentru întârzieri.

Parcul Pădurice, a cărui reamenajare a costat bugetul local 4,6 milioane de lei, ar fi trebuit să capete o nouă față în termen de un an de la începerea lucrărilor, care a avut loc în luna martie a anului trecut. E drept că suprafața este una mare, de 9,8 hectare, dar e greu de crezut că 12 luni nu au fost suficiente pentru a finaliza toate minunățiile promise: lacuri cu nuferi, instalații pentru skateri, arbuști cu flori, grădini tematice etc.

parcul Padurice

La ora actuală, aleile sunt pietruite, gazonul se întinde prin tot parcul, zonele de agrement au fost conturate, dar încă se lucrează, iar mormanele de pământ și șanțurile stăpânesc o parte a zonei. Se vede că muncitorii dau zor să termine, iar firma a obținut o prelungire a termenului inițial, până la 15 iunie, pentru că „au fost 87 de zile de iarnă și ploaie, în care nu s-a putut lucra”.

Probabil că la semnarea contractului se credea că anotimpul rece și precipitațiile nu există, chiar dacă Timișoara se află puțin mai la nord de paralela 45, într-o zonă cu climă temperată, unde iarna e frig, iar primăvara… plouă! Interesant este că aceeași firmă a lucrat în toamna anului trecut la reabilitarea Parcului Justiției, pe care l-a finalizat în plină iarnă, inaugurarea având loc în 22 decembrie, pe frig și ceață.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Parcul Pădurice este mărginit de două străzi: Uranus și Versului. Dacă pe prima se muncește intens, pentru că tocmai s-au desființat garajele și trebuie amenajate locuri de parcare, cea de-a doua a fost uitată de autorități, deși nu-i cu nimic mai prejos decât cealaltă.

Există un proiect de reabilitare a Străzii Versului, au fost alocați bani încă de anul trecut, dar, cu toate acestea, nu se întâmplă nimic. Nu au fost trasate nici măcar aleile din parc către această stradă, de parcă nu ar exista.

Versului

Accesul la stația troleibuzului 15 se face ori pe carosabil, ori trecând printr-o probă de alergare pe un teren accidentat. Noroiul și asfaltul găurit se află tot acolo unde conducerea primăriei le-a descoperit anul trecut, ba chiar mai rău, pentru că au apărut brusc și niște movile de pământ.

Lângă Balta Lămâița au înflorit scaieții

În același registru al lucrărilor care par să nu se mai termine se înscrie și Balta Lămâița. Aici au fost unele încurcături cu dirigintele de șantier, care nu și-au aflat rezolvarea nici până acum. Termenul de finalizare era 11 martie 2016, după cum amintește și panoul care încă rezistă pe șantier.

Zilele calde din această primăvară și-au pus amprenta asupra florei spontane din jurul bălții: e plin de mușețel, dar și de scaieți, care au ajuns cât un stat de om. În loc de nuferi și lebede, pe apă plutesc o singură pasăre și câteva peturi. Una dintre băncile noi are deja o scândură ruptă, iar locuitorii din zonă se plimbă prin apropiere și privesc cu tristețe spre ceva ce ar fi putut fi frumos. Dar mai e mult până departe…

Lamaita

De neînțeles rămâne, totuși, pasivitatea primăriei față de aceste întârzieri ale ducerii la îndeplinire a contractelor. Municipalitatea percepe penalități de la orice contribuabil care întârzie cu plata taxelor și impozitelor. La fel procedează și furnizorii de utilități sau băncile. Doar la Primăria Timișoara toleranța față de nerespectarea contractelor a devenit un obicei…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Trei lucrări plătite din banii timișorenilor au intrat de mult timp în prelungiri

  1. pai de ce sa nu fie pasivi ca doar se stie cum s-au incheiat contractele..rusine bai primare..vad ca in alte zone te preocupi de fantani, vaporase..dar pe noi ne-ai lasat de izbeliste

  2. normal ca primaria nu face nimic,doar firmele Tradecomia si Rogera sunt de ale partidului lui Robu..rusinee penalii de la Pnl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *