Trei clinici ale Spitalului Municipal Timișoara ar putea primi fonduri europene

balneo 1

Infrastructura de sănătate a Timișului nu a fost dăruită de guvernanți, în ultimii 20 de ani, cu prea multă atenție. Cu strădanii și peripeții, în sfârșit, se ridică o aripă nouă pentru Spitalul de Copii din Timișoara. În rest, avem parte mai mult de promisiuni, iar realitatea cotidiană ne dă peste nas ori de câte ori avem de-a face cu sistemul.

Despre spitale noi, ca investiții strategice guvernamentale, nu poate fi vorba, pentru că – nu-i așa? – Timișoara nu este buricul pământului, după cum remarca un fost parlamentar, iar acolo unde ar veni bani de la bugetul central, dau chix mai-marii de pe plan local. Șansele de modernizare se cam rezumă la bugetul local și, eventual, fondurile europene.

În curând, dacă autoritățile locale reacționează bine și la timp, există oportunități serioase de a obține bani de la UE pentru modernizarea structurilor de primire și tratament a pacienților în ambulator pentru trei clinici ale Spitalului Municipal din Timișoara.

Cu o structură de tip pavilionar, răspândită în câteva clădiri în mare parte istorice, Spitalul Municipal din Timișoara merita un sediu nou-nouț, la înălțimea standardelor moderne și a pregătirii personalului medical. În plus, avântul retrocedărilor din ultimele două decenii a amenințat și chiar a diminuat patrimoniul sanitar local.

N-a fost să fie un spital nou, dar măcar s-a stopat spolierea spitalelor de o parte a clădirilor în care își desfășoară activitatea. De asemenea, s-au făcut mai multe investiții de la bugetul local în ameliorarea condițiilor de internare și tratament.

 

Există bani europeni

La ora actuală, autoritățile timișorene au la dispoziție posibilitatea de a obține fonduri europene prin Programul Operațional Regional, axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiții în infrastructura de sănătate. Conform datelor publicate de ADR Vest, suma totală eligibilă în acest scop, pe cele șapte regiuni de dezvoltare (fără București – Ilfov), se ridică la 306,38 de milioane de euro, din care 153,19 milioane reprezintă contribuția UE. Apelul de proiecte a fost lansat luna trecută și se va închide în ianuarie 2018.

O observație îngrijorătoare există, totuși, în dreptul acestei axe prioritare, și anume „Lansarea apelurilor este condiţionalizată ex-ante de realizarea cartografierii nevoilor de către ministerul de resort”.

Între recrudescența infecțiilor nosocomiale și absența vaccinurilor, o fi apucat onoratul minister să cartografieze ceva? Chiar în cadrul celui mai favorabil scenariu, este, oare, exclus ca vreun înalt funcționar de la București să considere că la Municipalul din Timișoara nu-i nevoie de acești bani europeni?

 

ORL, oftalmologie și recuperare

Chiar dacă mai-marii din Primăria Timișoara și-au pus, și ei, întrebările de mai sus, câteva proiecte se află în pregătire, fiind scoase la licitație, astfel încât să corespundă exigențelor impuse de POR 2014-2020. Sunt vizate Clinicile de Oftalmologie, ORL și Recuperare, medicină fizică și balneologie ale Spitalului Municipal.

La Clinica ORL se află deja în derulare reabilitarea fațadei și montarea unui lift, cu fonduri de la bugetul local. Se urmărește ca, printr-un proiect cu fonduri europene, să se realizeze reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii ambulatoriului acestei clinici.

La Oftalmologie se urmărește, de asemenea, reabilitarea, modernizarea, reamenajarea și dotarea ambulatoriului integrat. Banii europeni ar putea constitui o șansă și pentru Clinica de recuperare, medicină fizică și balneologie, municipalitatea intenționând să implementeze un proiect complex de investiții, care include reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate, prin supraetajarea cu două niveluri a corpului B.

Nu ne rămâne decât să sperăm că proiectele vor fi bine scrise și că banii vor fi accesați.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *