Trecem la ora de vară

ora de vara

În acest an, trecerea la ora de vară se va face în noaptea de 26 spre 27 martie. În fiecare an, în ultima duminică din luna martie, ora 3 devine ora 4. Aceasta înseamnă că duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an și că vom dormi cu o oră mai puțin.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie. Ora de vară a fost introdusă în România, pentru prima dată, în 1932.

Până în 1939, a funcționat în fiecare an, dar a fost în cele din urmă suspendată în 1943. Abia în 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate statele, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *