Transursoaia, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri. Tot mai mulţi timişoreni îşi cumpără proprietăţi în zonă (foto)

Transursoaia, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri. Tot mai mulţi timişoreni îşi cumpără proprietăţi în zonă (foto)

Transursoaia (DN1R) este unul dintre cele mai spactaculoase drumuri din România. Porneşte din localitatea Albac (Alba) şi urcă la o altitudine de 1.300 de metri, ajungând apoi până în Huedin (Cluj). Pe 80 de kilometri, şoseaua îngustă, dar suficient de lată cât să încapă două maşini, şerpuieşte prin munţi, cu urcuşuri şi pante abrupte, cu numeroase curbe, purtându-i pe turişti prin locuri mirifice.

Mulţi o aseamănă cu Transalpina, din punct de vedere al spectaculozităţii traseului, însă pe Transursoaia peisajele sunt parcă desprinse din basme.

Din loc în loc, sunt amenajate parcări, de unde turiştii pot admira minunăţiile naturii.

Tot aici este şi Beliș-Fântânele, un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului (zonă, din păcate, defrişată ici-colo…).

Pentru cei care optează să-şi petreacă o zi întreagă acolo, sau chiar un weekend, există şi varianta închirierii de biciclete.

Localnicii spun că zona s-a dezvoltat rapid în ultii ani – după ce autorităţile au modernizat fostul drum forestier – şi a ajuns acum să rivalizeze cu orice altă regiune pitorească din România.

Pentru că numărul turiştilor este în continuă creştere, moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni. Ba chiar au construit unele noi. Oaspeţii sunt întâmpinaţi cu căldura sufletească specifică ardelenilor, dar şi cu produse tradiţionale din Munţii Apuseni.

Nu doar turiştii sunt tot mai numeroşi, ci şi cei care devin interesaţi să aibă acolo o proprietate.

„A crescut numărul celor care cumpără terenuri sau case în zonă. Vin din Oradea şi Arad, dar şi din Timişoara. Preţurile s-au mărit şi ele, încep de la 5-6 euro pe metrul pătrat şi pot sări de 10 euro/mp. Se cumpără în principal în intravilan, dar şi în extravilan”, a spus un localnic din Poiana Horea, un sat mirific aparţinător de comuna clujeană Beliş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns