Transportul județean pentru elevi, anulat?

Cîmpeanu: Elevii care merg la școală în alte localități pot cere în avans suma forfetară lunară pentru transport. Care e valoarea

Prin adoptarea Ordonanței 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul judetean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din Romania nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va avea un efect negativ asupra lor.

Federația Elevilor din România și Organizația Salvații Copiii trag un semnal de alarmă, susținând că adoptarea ordonanţei va conduce la cresterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic, arată cele două organizaţii.

„Această decizie a fost luata fără consultarea elevilor şi în lipsa unei minime evaluări cu privire la consecinţele asupra participării şcolare a elevilor care, pentru a ajunge la scoala, sunt nevoiti sa călătorească zilnic in judeţele lor de domiciliu ori intrajudeţean”, se arată în comunicatul emis.

Organizaţia Salvaţi Copiii si Federatia Elevilor din Romania consideră că OUG 51/2019 anulează dreptul la transport judeţean gratuit, redus ori decontat reglementat de Legea 1/2011. Abrogarea obligaţiilor de serviciu prevăzute în trecut pentru transportatorii pe rute judeţene va face imposibilă acordarea în prezent a compensaţiilor de catre consiliile judetene.

„Pentru rezolvarea acestei probleme până la începerea anului şcolar, am pus la dispoziţia instituţiei Avocatul Poporului analiza noastră juridică cu privire la efectele OUG 51/2019 asupra dreptului elevilor la decontarea cheltuielilor de transport judeţean si i-am solicitat sa faca demersurile legale necesare pentru protecția facilităților legale de transport acordate elevilor și asigurarea echitabilă a accesului la educație pentru toți copiii”, arată reprezentanţii celor două organizaţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Transportul județean pentru elevi, anulat?

  1. Multumim doamnei Dancila, felicitari doamnei Andronescu! Tot asa s-o tineti, pana ajungem „pe noi culmi de civilizatie si progres”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *