Transplant de cord și operații pe inimă la copii, la Timișoara

inima 1

Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Timișoara a anunțat, ieri, două evenimente. Este vorba despre ziua institutului, marcată ieri printr-o gală ce a avut loc la Teatrul Național, sub genericul „Sănătate pentru Timișoara”, precum și de conferința „Timișoara CardioCulture”, care se desfășoară astăzi și mâine, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

„Timișoara CardioCulture” este manifestarea științifică ce își propune, în premieră, să reunească lumea cardiologică din orașul de pe Bega și din partea de vest a țării.

„Boala cardiovasculară constituie principala problemă de sănătate a României, responsabilă de peste 50 la sută din din mortalitatea anuală – doar o abordare unitară în care implicarea comunității se împletește activ cu medicina modernă reduce suferința pacienților și le poate prelungi viața”, susține prof. dr. Dan Gaiță, coordonatorul departamentului de cercetare al IBCV.

CITEȘTE ȘI: ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum ne afectează schimbarea

„Institutul de Boli Cardiovasculare este o unitate strategică, unică în vestul țării, unde se practică medicină de vârf”, a declarat conf. dr. Constantin Tudor Luca, managerul IBCV. La ora actuală, institutul derulează 15 programe de sănătate, tratând în medie 8.500 de pacienți anual, din care aproape o jumătate sunt urgențe. Doctorul Luca a venit cu o veste bună despre pașii înainte făcuți pentru reluarea operațiilor pe cord la copii: „În primăvara anului viitor vom începe să operăm copii la Timișoara. Mai urmează o etapă foarte dificilă – problema resurselor umane, sunt foarte puțini oameni care pot să opereze copii. Necesarul de operații anuale este de aproximativ o mie, la nivel național. Adică, în România, în fiecare an, se nasc aproximativ o mie de copii care au nevoie de astfel de intervenții. În momentul de față probabil se fac 250 de operații pe an, la București și Târgu Mureș.

La Timișoara, acum, mamele trebuie să ia drumul pribegiei, fie în alt centru din România, fie în străinătate. Sper ca o sută de copii să poată fi operați pe an, la Timișoara, în noul compartiment”. La IBCV există deja un compartiment pentru copii, care va avea 16 paturi, din care patru de terapie intensivă. Contractele pentru dotări vor fi semnate luna viitoare, iar finanțarea a venit din fonduri europene și de la Ministerul Sănătății.

Un alt plan ambițios al conducerii IBVC este reluarea transplantului de cord, după aproape 20 de ani de la efectuarea singurei intervenții de acest tip care a avut loc la Timișoara, dar, deocamdată, se așteaptă acordul Agenției Naționale de Transplant.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *