Traiul dulce le face bănăţenilor viața amară

glicemie

Un român din 11 este împiedicați să ducă un trai ”dulce”. În județul Timiș în această situație se află 30.000 de persoane, adică aproximativ cinci la sută din populație, dintre care circa 100 de copii. Sunt oameni care ”plătesc” pentru greșelile lor sau ale părinților.

Este vorba de sedentarism, alimentație nesănătoasă, stres și moștenire genetică. Viața lor actuală se derulează într-un program stabilit de medici ce presupune analize, tratament la ore fixe și regim alimentar, toate acestea pentru a amâna ce e mai rău: orbirea, amputația membrelor inferioare, stadii finale ale bolii renale (tratament prin dializă sau transplant), infarct miocardic sau chiar deces.

Sunt paceinții suferinzi de diabet zaharat, boala care afectează 420 de milioane de persoane la nivel mondial.

”La două persoane aflate în evidențele medicilor, există una care nu a fost diagnosticată sau ignoră boala. Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor, este o afecțiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienți la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicații, care pot avea implicații grave, ce afectează puternic calitatea vieții. De aceea, dacă sunt observate semne precum senzație de sete puternică, de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-odată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președinte ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și decan al Facultății de Medicină la UMF ”Victor Babeș” Timișoara, cu ocazia Campaniei Naționale ”Controlează-ți Diabetul” – ediția Timșoara 2017.

 

Statistici îngrijorătoare

Datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș arată că la finalul primelor nouă luni ale acestui an, 30.289 de timișeni suferă de diabet zaharat. Boala afectează în principal populația în vârstă, mai mult de 70 la sută dintre cazuri fiind înregistrate la persoane peste 60 de ani.

Pe grupe de vârstă, prevalență cea mai ridicată este atribuită categoriei 60-69 de ani – 40 la sută din totalul cazurilor (12.153 de persoane) se află în acest interval. Peste un sfert dintre pacienți fac parte din grupa de vârstă 20-59 de ani, care reprezintă, într-o proporție ridicată, populația considerată activă.

În ceea ce privește populația tânără, în evidențele specialiștilor sunt 150 de pacienți cu diabet, cu vârsta sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1. Aceleași date arată o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17 la sută mai multe cazuri decât în rândul bărbaților. Din totalul pacienților cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, bărbați.

Totuși, din cauză că în multe cazuri diabetul zaharat poate să rămână nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Federația Internațională de Diabet atrage atenția că rata nediagnosticării poate ajunge chiar și la 50 la sută.

 

Județul cu cel mai mare număr de diabetologi

Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic de specialitate au stabilit o prevalență a diabetului zaharat de 8,2 la sută la populația adultă (20-79 de ani) din Regiunea Vest (Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara), cu aproape o treime mai mică decât media la nivel national, de 11,6 la sută.

”Cea mai mare prevalență a bolii este în partea de sud a țării, urmată de Moldova. Pe de altă parte, Timișul este privilegiat din punct de vedere al specialiștilor, județul nostru având, după București, cel mai mare număr de diabetologi, 40”, a precizat prof. dr. Romulus Timar.

Având în vedere că apariția diabetului de tip 2, care înseamnă aproximativ 90 la sută din totalul cazurilor, este asociată cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlați (obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă), medicii atrag atenția asupra importanței adoptării unui stil de viață sănătos în prevenirea sau întârziera instalării afecțiunii. Totodată, testarea periodică a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permițând intervenția specialiștilor din timp, așa încât să poată fi obținute cele mai bune rezultate în ceea ce privește controlul eficient al afecțiunii și încetinirea progresului acestei maladii.

 

Boala face victime și în rândul copiilor de câțiva anișori

În județul Timiș, se află în tratament 98 de persoane tinere cu vârsta sub 18 ani, diagnosticate cu diabet de tip 1. Din păcate, incidența bolii este în creștere, atenționează specialiștii. De asemenea, și vârsta de debut a bolii a scăzut.

”În ultimii trei ani, am diagnosticat și pacienți cu vârste de numai un an sau doi. Este foarte dificil de monitorizat și de administrat insulina la copiii mici. Ei nu înțeleg de ce este necesar să fie înțepați de câteva ori pe zi în deget și de ce trebuie să facă injecții. În plus, în București, acești copii nu sunt primiți la grădiniță. Pacienții noștri au aplicate subcutan pompe de insulină, acest lucru permitând integrarea în colectivitățile de preșcolari.

Există și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei la distanță care transmit avertismente prin telefon părinților sau medicilor când apar probleme, astfel ca educatoarea să poată fi anunțată. Din păcate, acestea nu sunt decontate de Casa de Sănătate și pot fi achiziționate de părinți doar contra cost. Dintre cei 70 de pacienți care au pompe de insulină, circa 24 sunt copii, restul fiind tineri peste 18 ani”, a precizat conf. dr. Iulian Puiu Velea de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Victor Babeș” Timișoara, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică.

Potrivit acestuia, în județul nostru se află în evidențe și patru copii cu diabet de tip 2, greutatea corporală excesivă a acestora fiind principala cauză de apariție a bolii.

”Astăzi, o mare parte dintre copii au o alimentație nesănătoasă. În plus, sunt sedentari, majoritatea preferând jocurile pe internet, în detrimentul activităților în aer liber. Un copil cu probleme de greutate va ajunge un adult obez. La UMF Timișoara a funcționat până în urmă cu un an cantina dietetică, dar nu a mai avut căutare.

În schimb fast-food-urile sunt pline! Este necesar ca specialiștii să fie invitați la orele de dirigenție pentru a le explica celor mici, beneficiile unei alimentații sănătoase și ale unei activități fizice regulate. Din păcate, încă există deficiențe în ceea ce privește educația. Pentru a feri copilul de îmbolnăvire este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos de către părinți, chiar înainte de momentul conceperii lui”, a completat decanul al Facultății de Medicină de la UMF Timișoara.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *