Traian Vuia, 150 de ani de la naștere: “Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă”

Traian Vuia, 150 de ani de la naștere: “Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă”

“Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă”, îi spunea Traian Vuia mamei sale, înainte să plece la Montesson.

Ieri s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia, primul aviator al lumii.

”La 17 august 1872, în satul bănăţean Surducu Mic, comuna Bujor (azi Traian Vuia), s-a născut Traian Vuia, renumit inventator şi pionier al aviaţiei mondiale.

Traian Vuia a urmat pentru un an cursurile Politehnicii din Budapesta, secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, se va înscrie la Drept și va practica în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai. Chiar dacă studenția lui Vuia este astfel deviată de la adevăratele lui aspirații (mecanica aplicată și fizica), la 6 mai 1901 își ia doctoratul în Științe Juridice.

În anul 1902 pleacă în Franța și înaintează Academiei de Ştiinţe din Paris un memoriu despre aparatul pe care îl proiectase, dar proiectul său a fost respins de forul ştiinţific francez pe considerentul că aparatele de zbor mai grele decât aerul nu puteau să zboare.

Totuși, inventatorul nu s-a dat bătut și cu sprijinul familiei și al prietenilor ce vor contribui cu mici sume de bani, Traian Vuia a început construcţia avionului <<Vuia I>> ce va fi gata la sfârşitul anului 1905. Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, având un motor ce funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil.

Acest prim zbor s-a efectuat pe câmpul de la Montesson din Franța, aparatul de zbor al lui Vuia pornind de pe loc, rulând circa 50 metri, apoi desprinzându-se de la sol va zbura circa 12 metri la o înălţime de un metru. Premiera era realizată: primul zbor mecanic din istoria omenirii a fost înfăptuit.

CITEŞTE ŞI: Bazin de înot de 2,5 milioane de euro, într-o comună de lângă Timișoara

Traian Vuia a rămas un om modest, iar cuvintele sale rostite atunci când se afla în culmea celebrităţii sale, spun totul: <<Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă ştiu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanţă are cine a făcut aceste lucruri, important este că ele există>>.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre moştenirea acestei personalităţi bănăţene făcând o mică excursie şi vizitând muzeul dedicat memoriei lui Traian Vuia, în satul său natal (orar: luni – vineri, între orele 10 – 18)”, transmit reprezentanţii Muzeului Banatului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *