Tradiții și superstiții: Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Ce este bine sa faci și ce este interzis

duminica tomii 2

Se numește în popor „Duminica Tomii”, căci îi este dedicată Sfântului Apostol Toma. Acum se fac pomeni pentru cei înecaţi, nu se pun boi la jug şi nu se bate piatra.

CITEȘTE ȘI: Gripa aviară loveşte din nou România. Comerţul cu păsări, suspendat o lună în toată ţara

Duminica Tomii e a Sfântului Apostol Toma

Este unul dintre cei 12 Apostoli chemați direct de Mântuitor, zis și Geamănul ori Necredinciosul. Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește. Îi este dedicată și prima duminică după Paști, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. Fragmente din moaștele sale făcătoare de minuni se află la Mânăstirea Sfântul Ioan Teologul din Insula Patmos, în Grecia, iar o altă parte în localitatea Ortona, în Italia. I se mai spune Geamănul, deoarece numele său, tradus vechea limbă aramaică înseamnă „geamăn”.

În această zi, în biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru a fi sfinţite. Există credinţa că, după sfinţire, acestea trebuie aşezate în coșuri, alături de lumânări aprinse și lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc. În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *