Tradiții bănățene reînviate de o parte și de alta a frontierei

Valcani 1

Comuna timișeană Valcani și administrația locală din Čoka (Serbia) sunt parteneri într-un proiect social-cultural comun, finanțat din fonduri europene transfrontaliere România-Serbia. Prin acesta se va realiza în localitatea românească de la frontieră un centru multicultural, iar în satul Banatski Monoštor, aparținător de comuna sârbească, va fi reabilitat centrul cultural.

Aceste două obiective vor fi gazdele unor schimburi culturale, menite să salveze și să pună în valoare tradițiile din această zonă a Banatului istoric. Cele două comunități locale sunt despărțite de o porțiune de frontieră comună, ambele fiind multietnice, la fel ca și multe dintre așezările bănățene.

Centrul multicultural ce va fi amplasat în curtea primăriei din Valcani este conceput ca o clădire inteligentă din punct de vedere al eficienței energetice și va urma să găzduiască activități și evenimente, dar și să promoveze activitățile culturale și artistice.

Centrul va avea trei spații: o sală de spectacole, un atelier de pictură și sculptură și o bucătărie. Centrul cultural reabilitat din Monoštor va găzdui tabăra internațională de vară pentru copii de diferite etnii.

Proiectul mai prevede în cadrul schimburilor culturale, vizitarea unor muzee din zonă, participarea la ateliere de etnografie și folclor și de învățare a meseriilor și a ocupațiilor tradiționale, inițierea în arta culinară și învățarea de dansuri populare.

Comuna Valcani va găzdui, de asemenea, Festivalul de artă multiculturală și tradiție interetnică, la care sunt așteptați 200 de participanți.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *