Tradiţia gărzilor la mormântul Mântuitorului, o datină respectată cu stricteţe în Banatul Montan

Banatul Montan

În Vinerea Neagră, în Banatul Montan se respectă o tradiţie veche de când lumea. În noaptea de vineri spre sâmbătă, bisericile rămân deschise toată noaptea, iar la mormântul lui Iisus – amenajat în mijlocul bisericii – stau de pază tineri îmbrăcaţi într-un port special.

Aceştia au datoria de a păzi masa pe care se află Sfântul Epitaf, reprezentând punerea în mormânt a lui Iisus Hristos.

Gheorghe Bibi, localnic: Începând de anul trecut, un băiat de aici din Bozovici care şi-a dat interesul, a refăcut gazda la de pază la mormântul Mântuitorului şi iată că e al doilea an de când există.

CITEȘTE ȘI: Claudiu, un bărbat tânăr, și drumul către casă!

Cei 10 tineri se îmbrăcă în port popular și vin să păzească Sfântul Epitaf – ce reprezintă Mormântul lui Hristos – trei zile și trei nopți, până la Înviere.

Laurenţiu Călinescu: Este o gardă care se face în schimburi, vin asigurate 2 ore de câte doi băieţi care păzesc mormântul.

Mario: Eu sunt elev la seminarul ortodox din Caransebeş şi am luat obiceiul să păstrăm tradiţiile, să nu se piardă obiceiurile, ca înainte când s-au pierdut.

Afară, în curtea bisericii, copiii și tinerii se întrec în a bate toaca – semn care prevestește Învierea Domnului.

Tinerii de aici s-au fălit întotdeauna cu meleagurile în care s-au născut şi încearcă să ducă mai departe toate tradițiile și obiceiurile din trecut, înclusiv pe cea a Gărzii Mântuitorului, conform observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *