Torționarul limbii române a ajuns… subprefect de Timiș!

daniel cristian frantescu

Vă prezentam, zilele trecute, cum i-a detașat guvernul, temporar, invocând o excepție a legii, pe Eva Georgeta Andreaș și pe Daniel Cristian Franțescu în funcțiile de prefect, respectiv subprefect fără ca aceștia să facă parte din categoria înalților funcționari publici.

Am rămas însă cu senzația – în ceea ce-l privește pe tânărul subprefect Franțescu (35 de ani) – că dumnealui mai fusese protagonist într-unul din articolele noastre publicate nu cu multă vreme în urmă. Drept urmare, am căutat în arhiva electronică a ziarului și ne-am dat seama că nu ne înșelasem.

În ediția din 9 martie 2016 a Renașterii bănățene” publicasem articolul intitulat „Un torționar al limbii române, deghizat în angajat al primăriei„, în care prezentam un răspuns agramat primit de un cititor al ziarului nostru de la un funcționar al Biroului Autorizare Acivități (așa scria în antet) Comerciale și Gestiune Spații Publicitare al Primăriei Municipiului Timișoara, pe tema neregulilor săvârșite în ridicarea celebrei terase a lui Antonio Passarelli din Parcul Alpinet, demolată în ianuarie 2016 de municipalitate, în urma dezvăluirilor făcute de ziarul nostru.

Reproducem un fragment din acel articol: Răspunsul este împânzit cu gafe grosolane de exprimare, unele comise, probabil, din neatenție, altele în mod clar din neștiință. Știm, numai cine nu muncește nu greșește, i se poate întâmpla oricui, însă zecile de erori din acest comunicat sunt, totuși, prea multe. Seria <scăpărilor> a început, cum menționam mai sus, încă din antet, pentru ca, în prima frază, să întâlnim deja cuvinte precum <dumnevoastra> sau <urmataoarele> (nu ne referim la absența diacriticelor, ci la lipsa literelor sau la surplusul acestora).

Urmează o repetiție de efect – <amplasarea unor amplasamente> -, după care, probabil epuizat de scrierea unui cuvânt atât de lung, autorul ne aduce în atenție <propunerea amplasamnetentelor> și <amplaamnte în suprafață de…>.

În paragraful următor petiționarul află despre o <oferat diverificata>, precum și de existența cuvântului <acent>. Noul paragraf îl anunță pe timișorean că <stabilirea amplasamentlor a fost făcută în conconrdanță cu prevederile legislative>, iar mai la vale dă peste o înșiruire de erori: <obligațiia ca suprafața cumulate a acestaora>.

Funcționarul primăriei care a întocmit depeșa are, totuși, o greșeală preferată: <în stabilirea amplasmntelor>, <adjudecatraul amplasamnetului>. De asemenea, autorul n-are nici o reținere în a poci denumirea firmei care a ridicat construcția, <Antonio> devenind <Antonyo>, iar <Banqueting> primind cadou un <t> în coadă: <Banquetingt>.

Delirul continuă: <Serviului Disciplina în Construcții>, <în cuprinul căreia>, <inatvertentele constatate>, <cheltuelile de desfințare>, <solicitarea petentului de a definii termenului>, <ansamblu din materaiele ușoare>, <va stabilii condițiile>, <discomfort fonic>…

În fine, comunicatul se apropie de mult așteptatul sfârșit, dar și pe ultima sută de metri, funcționarul emitent nu ezită să înșire mărgăritarele, culminând cu sfatul final pe care i-l dă intermediarului răspunsului, Direcția Comunicare din cadrul PMT: <Informațiile furnizate au la bază documentele și datele pe care Biroul (…) le deține iar în cazul în (lipsește cuvântul <care> – n.r.) aceste acestea nu acoperă toate punctele solicitate de către petent, vă rugăm să completați răsunsul cu informațiile primate de la celelalte direcții>.

Nu știm cum se fac angajările în primărie, putem doar bănui, însă, într-un oraș care dorește să-și adjudece titlul de capitală culturală europeană, nu credem că este exagerată pretenția ca funcționarii municipalității să nu fie extrași dintre personajele care au făcut până și grădinița la seral…„.

La exact un an – incredibilă coincidență! – de la data la care redactam acest articol, Guvernul României îl numea pe funcționarul care a întocmit halucinantul expozeu în funcția de subprefect de Timiș. Pentru Daniel Cristian Franțescu limita e cerul…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Torționarul limbii române a ajuns… subprefect de Timiș!

 1. Vaisiamardecapulnostrunațiedegloabeamajunspentrucaneconducastfeldespecimenespersaciteascasisainteleagapetardaastadesubprefectdedoileicincizecidebani.Poateasaajungesielsafacaunpicdeefortintelectualpoateofivreominteluminatasinustimnoi?Deaceeaneestescarbadevoitoticeidinaparatuladministrativpentrucapromovatiastfeldeoamenidacanuofacetiepentrucavacomplacetiinsituatiaastacacaciosilor!

 2. Este tragic ce se intampla! Suntem condusi de acesti „intelectuali de marca”, cu studii facute la SRL-urile de diplome postdecembriste! Scara valorilor s-a rasturnat demult! Superficialitatea, neglijenta, indolenta,…. au facut ca societatea sa …”cada in gol”! Daca asa se va continua, nimeni nu ne va mai putea ajuta! TREZIREA!

 3. Nu stiu cum de reusesc sa se pripaseasca in Timisoara tot felul de agramati si inculti , care ne fac judetul de ras si culmea chiar tara ne-o fac de ras pe unde se duc ! Maria GRAPINI , Maria Grapini (n. 7 noiembrie 1954, Berești, județul Galați, România) este o femeie de afaceri, inginer și politician din România. Din mai 2014 este europarlamentar.A absolvit Liceul Teoretic din Berești în 1973, iar apoi a urmat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Textile, Specializarea „Tehnologia Mecanică a Filării și Țeserii”, pe care a absolvit-o în anul 1978.După absolvirea facultății, a lucrat la I.T.Garofița Timișoara, până în anul 1989. În această perioadă, a realizat unele inovații în domeniul ingineriei textile:
  Din ianuarie 1990, este director general al SC Pasmatex S.A. Timișoara, din anul 1995 fiind și președintele Consiliului de Administrație al acestei societăți. Din anul 2005 este administrator al SC Splabel SRL. În toată această perioadă, a fost foarte implicată în dezvoltarea industiei din domeniul textil și crearea locurilor de muncă în această ramură.Din 1998, ocupă funcția de președinte al Asociației Femeilor Antreprenor din România. Din 2002, este președintele Federației Patronale din Industria Ușoară, vicepreședinte UGIR 1903, iar din 2003, membru în Consiliul Național al Exportatorilor.
  2002 – 2006: Vicepreședinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara
  2006 – prezent: Președintele organizației județene Timiș a Partidului Conservator și vicepreședinte la nivel național al acestui partid.
  21 decembrie 2012 – martie 2014: Ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism în guvernul Victor Ponta II (2012-2016).
  mai 2014 – prezent: membru în Parlamentul European.Maria Grapini a reușit să intre în folclorul urban din cauza deselor greșeli de ortografie pe care le-a făcut de-a lungul timpului, în special în postările pe contul său de Facebook. Ea a fost criticată deseori în presă pentru acestea iar cineva a și lansat o aplicație web online care le oferă utilizatorilor posibilitatea să introducă într-o căsuță un text corect gramatical, în limba română, iar ulterior, cu ajutorul opțiunii „Grapinize”, să vadă cum arată textul în varianta grapinizată. …O nouă impostoare în literatură: Maria Grapini, cea care plagiază de pe Wikipedia.https://www.cotidianul.ro/o-noua-impostoare-in-literatura-maria-grapini-cea-care-plagiaza-de-pe-wikipedia/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *