Tinerii talentaţi sunt dezavantajaţi de guvernarea PSD-ALDE, susţine liberalul Marilen Pirtea

tineri 3

Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaților, acuză Guvernul PSD-ALDE că nu susţine tinerii care performează și se califică pentru a participa la etapele finale ale competițiilor internaționale.

CITEȘTE ȘI: Schimbare importantă privind permisul în 2019!

Concret, Pirtea se referă acum la un elev de la Liceul ”Grigore Moisil” din Timișoara, care s-a calificat în finala competiției „Zero Robotics”, organizată de NASA în SUA, la finalul acestei luni:

“În vara anului trecut am transmis public un apel adresat Ministerul Educației Naționale, prin care sesizam nefireasca absență a măsurilor de susținere a tinerilor care performează și se califică pentru a participa la etapele finale ale competițiilor internaționale.

CITEȘTE ȘI: Atenție șoferi! Potrivit Codului Rutier din 2019, poliția poate să îți dea amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă și lanțuri!

Se pare că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, atât de frecventă în timpul guvernării PSD-ALDE, în timp ce măsurile de substanță, necesare pentru susținerea tinerilor și copiilor talentați sunt considerate fără mare importanță”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Este exclusă ipoteza unei posibile lipse de informare a celor care iau decizii strategice în MEN. În august 2018 am semnalat public un caz deosebit de relevant.

CITEȘTE ȘI: „Rabla pentru electrocasnice” continuă și în acest an. Vezi comercianții agreați în Timișoara

Era vorba despre situația elevului de clasa a X-a, de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Suceava, care are rezultate școlare foarte bune și care a participat anual la cel puţin trei olimpiade naţionale, obținând premii olimpice.

Din păcate, acest elev nu a beneficiat de susținerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale, Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China.

Iată că acum a intrat în atenția publică un caz similar, de această dată de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara.

Elevul Sebastian Maleș, din clasa a XII-a, s-a calificat în finala competiției Zero Robotics, organizată de NASA în SUA, la finalul acestei luni.

Este pentru al treilea an consecutiv când elevii acestui liceu prestigios se califică în finala competiției internaționale, organizate de NASA alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute și apreciate universități ale lumii.

Cum Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut proceduri pentru finanțarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, tinerii timișoreni talentați se orientează doar către fonduri obținute din donaţii, deși suma necesară, 15 mii de euro, nu este deloc neglijabilă.

Timișoreanul Radu Ticiu, liderul organizației nonguvernamentale care încearcă să atragă donații pentru acoperirea costurilor de participare la competiția Zero Robotics, organizată de NASA, subliniază faptul că de trei-patru ani caută să găsească soluții de a suplini lipsa de implicare a autorităților pentru susținerea financiară a acestor tineri timișoreni talentați.

Ministerul Educației nu a oferit niciun răspuns cu privire la oportunitatea și intenția de a oferi suport public pentru aceste participări meritorii, care fac îndrăgit și respectat numele României în plan internațional, până la urmă.

Solicit din nou responsabililor din Ministerul Educației Naționale, pentru a doua oară într-un răstimp de șase luni, să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanțare necesare participării elevilor la competiții internaționale, precum și o situație generală a contribuției MEN la toate aceste participări”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *