Timpii de aşteptare la cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Ungaria, aflat în vestul ţării, au crescut de patru ori

frontiera 2

Timpii de aşteptare pentru trecerea frontierei din România în Ungaria în cel mai mare punct de trecere a graniţei au crescut, de vineri, chiar şi de patru ori, de când a intrat în vigoare regulamentul 458 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, cei mai afectaţi fiind şoferii de TIR-uri.

Poliţia de Frontieră Arad a luat măsuri speciale după intrarea în vigoare a Regulamentului 458 din 2017, de modificare a Codului Frontierelor Schengen, dar chiar şi aşa, timpii de aşteptare pentru trecerea graniţei au crescut chiar şi de patru ori, de vineri, iar cei mai nervoşi sunt şoferii de TIR-uri, care spun că li se încurcă programul.

Cei mai afectaţi dintre cei care sunt nevoiţi să aştepte mai mult la graniţă sunt şoferii de TIR-uri, care se plâng că noile reglementări le încurcă programul, în vreme ce alţi şoferi consideră că noile măsuri aduc mai multă siguranţă pentru cetăţeni.

Toate persoanele sunt controlate, inclusiv cetăţenii Uniunii Europene.

În cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe graniţa cu Ungaria, Nădlac 2 de pe autostrada Nădlac-Arad, şoferii autovehiculelor spun că dacă înainte se aştepta circa cinci minute, după înăsprirea controalelor, vineri după-amiaza, se aşteaptă între 15 şi 30 de minute pentru a ieşi din ţară, iar şoferii TIR-urilor susţin că stau chiar şi o o oră pentru a trece de vamă, în loc de 20-25 de minute.

Timpi şi cozi şi mai mari sunt şi la intrarea în România. Tot la Nădlac pe autostradă, camioanele aşteaptă chiar şi 100 de minute ca să intre în România din Ungaria, iar autovehiculele aşteaptă 40 de minute.

Dacă şoferii de TIR-uri spun că noile controale le încurcă programul, şoferii autovehiculelor spun că ar trebui desfiinţate toate frontierele în cadrul UE, în vreme ce spun că suplimentarea controalelelor e binevenită pentru că aşa creşte siguranţa cetăţenilor.

„Ce să zicem? Cozi mai mari, dar creşte şi siguranţa în acelaşi timp, nu?”, a declarat unul dintre şoferi.

„Am o părere foarte bună, este foarte bine cum au procedat. Da, au crescut şi timpii de aşteptare, dar poate este bine în realitate”, a spus altul.

Un alt şofer crede că nu e bine că trebuie să aştepte mult la graniţă.

„Ce părere să am? Nu e bine că aşteptăm. În rest nu cred că or să oprească infracţionalitatea aşa, în felul ăsta. Verifică de două ori. Să verifice o dată, dar bine”, a declarat un alt şofer.

„Păi îi frumos? Mai suntem şi în Europa. UE ce poate să ne spună nouă. Am înţeles că de fapt se face o pregătire pentru că intrăm în Spaţiul Schengen. Asta era singura soluţie? În România, românul nu o să se manifeste într-un alt fel. Păcat. În toate vămile din UE ai liberă trecere fără ca să stai aşa. Dacă vrei să găseşti un infractor nu este obligatoriu ca să stai o jumătate de oră. Există un singur click dincolo, la noi există 400 de mii de click-uri până când descoperi un infractor”, a spus un alt bărbat.

Pentru a evita supraaglomerarea celor mai mari şi cunoscute puncte de trecere a frontierei de pe graniţa cu Ungaria, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi alte puncte de trecere a graniţei. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand.

În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.

„Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt afişaţi în timp real, ceea ce ajută utilizatorul să-şi recofigureze traseul către un punct de trecere a frontierei care înregistrează valori de trafic scăzut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş.

Bazele de date în care fac verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Măsurile sunt luate pentru creşterea siguranţei în cadrul Uniunii Europene după atentele teroriste care au fost comise în mai multe ţări din vestul Europei.

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale şi sezonul estival, Poliţia de Frontieră prefigurează o creştere şi mai mare a timpilor de aşteptare, conform mediafax.ro.

Cine este nemulţumit de cum merg controalele în frontieră, poate reclama acest fapt la numărul de telefon 021-95.90.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timpii de aşteptare la cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Ungaria, aflat în vestul ţării, au crescut de patru ori

  1. Cand au invadat hoardele de „refugiati”, UE nu i-au intrebat de sanatate; multi din ei s-au simtit jigniti ca li se cere o identificare minima. Acum, pe o distanta de 10 metri ne contoleaza pe rand si romanii si ungurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *