Timişul pierde aproape 200 de medici pe an. Judeţul nostru trimite în Occident specialişti pe bandă rulantă

medici

Exodul medicilor timişeni peste hotare continuă, anual 200 de specialişti alegând să muncească în străinătate.

Toţi sunt în floarea vârstei, având între 28 şi 45 de ani, mulţi dintre ei având o apreciabilă experienţă profesională. Majoritatea au părăsit ţara pentru un salariu mai bun şi condiţii mai bune de muncă.

„Noi avem un deficit de personal de 30 la sută. Ar trebui să fie 30 de medici de urgenţă şi nu sunt decât 21, plus doi angajaţi pe perioadă determinată.

Exodul medicilor este un fenomen pe care nu poţi să-l stăvileşti cu metode administrative. Motivele sunt multe, de la salariul mic, până la lipsa de respect, respectiv locul pe care îl ocupă doctorul în societate, care a ajuns să fie privit ca un furnizor de servicii.

Am avut doi colegi care au plecat în Marea Britanie iniţial pe perioadă determinată şi care, ulterior, au rămas acolo. Din punct de vedere material este bine, restul depinde de capacitatea fiecăruia de a se adapta într-o ţară străină”, ne-a declarat dr. Mihai Grecu, medic-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

91 în primele cinci luni

În primele cinci luni ale acestui an, 91 de medici au solicitat Colegiului Medicilor Timiş, certificatul profesional pentru a putea lucra peste hotare.

Cei mai mulţi dintre aceştia, respectiv 21, sunt specializaţi în medicină de familie sau medicină generală. Următoarele poziţii în top sunt ocupate de chirurgi, în număr de opt, şi de anestezişti şi gastroenterologi, şapte.

Şase internişti şi tot atâţia ortopezi, precum şi trei cardiologi, dermatologi şi specialişti în medicină de urgenţă au ales să părăsească ţara şi tot ce presupune acest lucru pentru o viaţă mai bună în străinătate.

De asemenea, judeţul Timiş a pierdut câte doi neurochirurgi, ginecologi, anatomopatologi, specialişti în chirurgie cardiacă, oftalmologi, ORL-işti, pediatri şi psihiatri şi câte un urolog, radiolog, medic de laborator, specialist în genetică medicală, medicina muncii, chirurgie toracică, chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, boli infecţioase şi alergologie.

Aproape 200 au plecat anul trecut

Anul trecut, 193 de medici timişeni au plecat peste hotare, dintre care 39 cu specialitatea medicină de familie, 18 anestezişti, 15 pediatri, 14 ginecologi, nouă chirurgi şi tot atâţia radiologi, opt specialişti de medicină de urgenţă şi şapte de medicină internă.

De asemenea, au plecat şase ortopezi şi tot atâţia cardiologi şi psihiatri, precum şi cinci specialişti în medicina muncii şi neurologie.

Câte patru reprezentanţi au specializările anatomie patologică, boli infecţioase, chirurgie plastică, dermatovenerologie şi medicină de laborator. De asemenea, au plecat trei specialişti de chirurgie cardiovasculară, gastroenterologie şi hematologie, iar doi de la specializările oftalmologie, pneumologie, psihiatrie pediatrică şi urologie.

Câte un medic specialist a plecat de la disciplinele de diabet zaharat, chirurgie vasculară, medicină legală, medicină nucleară, neonatologie, neurochirurgie, ORL şi reumatologie.

Germania, Franţa, Marea Britanie…

Cea mai căutată ţară este Germania, unde 31 de specialişti timişeni au plecat în acest an, iar anul trecut, 74, cea mai mare pondere având-o medicii de familie. Urmează în topul preferinţelor Franţa, care de la începutul anului 2014 şi până luna trecută a atras 50 de medici, Marea Britanie, 43, Belgia, 20, Irlanda, 35, Suedia, 13, Elveţia, patru, Canada, trei şi Spania, Danemarca şi Austria, doi.

În aceeaşi perioadă, câte un medic timişean a ajuns în Emiratele Arabe, Italia, Cehia, SUA şi Croaţia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *