Timişul are în continuare lipici pentru marile companii străine. Posibilă investiţie de 200 de milioane de euro

job timisoara 1

Timişul, chiar dacă nu mai are viteza de dezvoltare de altădată, rămâne în mod constant printre cele mai performante judeţe în atragerea investiţiilor străine. Numărul societăţilor cu capital integral sau cel puţin parţial străin creşte cu câteva zeci de la o lună la alta.

Spre exemplificare, în luna iunie, ultima pentru care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a afişat un bilanţ, Timişul, cu 32 de societăţi cu capital străin înmatriculate, a ocupat poziţia a treia din ţară, după Bucureşti, cu 209, şi Ilfov, cu 40.

Judeţul bănăţean nu stă deloc rău nici la valoarea capitalului subscris la sfârşitul primului semestru de firmele cu proprietari sau cu acţionari străini, în iunie ocupând poziţia a cincea la nivelul ţării. Totodată, la capitolul menţiunilor de majorare a capitalului social în societăţile cu participare străină, Timişul s-a situat în iunie pe poziţia a patra, după Bucureşti, Bihor şi Ilfov.

 

Mai apar şi investiţii strategice

Chiar dacă în Timiş nu mai curge cu investitori foarte mari, câte unul mai pică. În această categorie poate fi inclusă, de pildă, compania canadiană Litens Automobile Group, care a demarat la începutul acestui an construirea unei fabrici de componente auto în comuna Giarmata.

Este o unitate de producţie întinsă pe 7.500 de metri pătraţi, care va avea 250 de angajaţi în momentul în care va atinge capacitatea de producţie maximă, adică peste doi ani, în condiţiile în care se vor utiliza echipamente automatizate și semiautomatizate. În cadrul fabricii se vor realiza role pentru curelele de distribuţie şi de antrenare pentru Volkswagen şi General Motors. Fabrica din Banat va fi a doua a grupului în Europa, prima unitate de producţie deţinută de Litens Automotive funcţionând în Germania.

 

2.000 de angajaţi, 1,2 miliarde de dolari cifră de afaceri

Compania mai are birouri şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Anglia, Franţa şi Italia, unde oferă servicii de inginerie, proiectare şi dezvoltare produse şi relaţii cu clienţii. Grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de dolari. În prezent, compania are peste 2.000 de angajaţi în întreaga lume.

 

Timişul, în vizorul industriei auto

Este notabil, de altfel, şi faptul că Timişul a fost – şi nu este exclus să fi rămas – în atenţia unora dintre cei mai mari producători din lume din domeniul industriei auto. Printre aceştia se numără compania Daimler, deţinătoare a brandului Mercedes-Benz, care, cu ani în urmă, a luat în considerare o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro, vizând construirea unei fabrici la Sânandrei.

Şi BMW se numără printre concernele care au ochit Timişul pentru construirea unei mari unităţi de producţie, dar intenţia nu s-a materializat.

Mai recent, Mitsubishi Motors a menţionat Timişul printre zonele luate în considerare pentru înfiinţarea unei fabrici de motoare auto cu turbină, în acest caz fiind vorba despre o investiţie cifrată la aproximativ 200 de milioane de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *