E nevoie de sânge la Centrul de transfuzii din Timişoara

donare sange 4

Din cauza perioadei concediilor şi a temperaturilor caniculare, numărul donatorilor de sânge din judeţul Timiş a scăzut. Potrivit medicului Stana Jenariu, de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara, între 30 şi 70 de donatori s-au înregistrat zilele trecute.

O creştere a fost consemnată de-abia miercuri, când, până în ora prânzului, au trecut pragul centrului peste 90 de persoane venite să-şi ajute semenii aflaţi în suferinţă.

„Este nevoie oricând de sânge, iar cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât rezervele sunt mai sigure și suficiente. La noi, în perioada de vară, scade numărul de donatori, însă reuşim să asigurăm urgențele medico-chirurgicale.

Sperăm să vină cât mai multe persoane ca să doneze lichidul vital pentru salvarea vieţilor celor care au nevoie de transfuzii sanguine”, a precizat Stana Jenariu.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara se află pe strada Martir Ciopec nr.1. Orice persoană poate să doneze sânge dacă îndeplineşte câteva condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea peste 50 de kilograme, pulsul regulat, 60-100 bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării.

Totodată, donatorii să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine şi să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste şase dioptrii, cancer sau hepatită de orice fel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns