Timișorenii, luați de fraieri de oamenii în galben

Mi-a trecut, miercuri, glonțul pe la ureche. A fost cât pe ce să încasez o amendă din partea vigilenților bărbați în galben, angajați ai SC Drumuri Municipale (societate comercială subordonată Consiliului Local Timișoara), care au nobila misiune de a verifica dacă șoferii urbei respectă „ad litteram” regulamentul TimPark.

Cu alte cuvinte, respectivii verifică dacă șoferii care parchează în perimetrele marcate cu tăblițele TimPark și-au achiziționat, în prealabil, abonamentele necesare sau, după caz, dacă au trimis SMS-ul prin care și-au plătit ora de parcare în locurile special amenajate din buricul târgului.

 

Oamenii în galben, cei mai vigilenți dintre pământeni
Ei bine, miercuri la prânz, mi-am parcat și eu mașina în fața Hotelului Central, iar în secunda următoare am și trimis SMS-ul cu pricina. La revenirea la mașină, după circa 20 de minute, am fost abordat de unul dintre acei „men in yellow” aflați la datorie.

Pătruns de importanța momentului, respectivul m-a anunțat: „Acum nu vă amendăm, dar data viitoare veți lua amendă!”.

Poftim?! Siderat, cer explicații. „Păi nu vedeți că ați depășit marcajul când ați parcat? Asta se amendează…”. A, în regulă, asta știam deja, că doar nu parcasem cu ochii închiși…

 

Să explicăm evidența…
Îmi păstrez calmul și mă pun să-i explic omului, pe înțelesul lui, ceva ce era evident: într-adevăr, depășisem marcajul, dar obligat fiind de mașina parcată în dreapta mea, al cărei șofer, la rândul lui, depășise linia cu pricina, cum de altfel o depășise și cel din stânga.

Dacă eu parcam absolut regulamentar, atunci putea apărea, ulterior, una din următoarele două situații: ori cel din dreapta nu mai putea deschide portiera din dreptul șoferului, dacă venea la mașină înainte să plec eu, ori o putea deschide la marele fix, lovind portiera dreaptă a mașinii mele. Ca atare, am parcat în așa fel încât să îmi recuperez mașina intactă în momentul în care urma să plec de-acolo.

„Nu contează, am dat într-o zi și 20 de amenzi pentru depășirea marcajului. Dar stați liniștit, v-am zis că nu vă dau acum amendă”, îmi aruncă respectivul și se îndreaptă agale spre colegul său aflat la câteva zeci de metri mai încolo. Ce să zic, bogdaproste…

 

Dublu standard în aplicarea amenzilor
Așadar, dacă nu știați, aflați acum: la Timișoara se respectă legea la sânge, orice abatere cât de mică este sancționată prompt, trebuind să ai noroc cu carul – așa cum am avut eu – încât să scapi cu fața curată dintr-o asemenea încercare!

Și acum, să redevenim serioși: la ora actuală, în Timișoara se parchează cu tupeu maxim pe trotuare (în întregime, nu parțial), pe scuaruri, pe spațiul verde, pe străzi pe care oprirea este interzisă, iar reacția autorităților este zero.

Sau, ca să fim indulgenți, aproape zero, că se mai dau și amenzi, se mai ridică și mașini, dar într-un ritm relaxat… E mai simplu și mai eficient, probabil, să dai amenzi pe bandă rulantă pentru depășirea cu șase-șapte centimetri a marcajului – și aia forțată de împrejurări, nu din neatenție! -, decât să te iei de „bizonii” cu 4×4 ori cu te miri ce limuzine, care și le lasă unde vor mușchii lor.

 

Mai poftiți pe la noi…
Adică îți cumperi abonament general TimPark, care teoretic îți dă dreptul să parchezi oriunde în oraș, dar nu-i suficient. Mai trimiți și SMS contra cost dacă vrei să parchezi într-una dintre cele câteva parcări cu moț, unde „generalul” e nul, dar nici așa nu-i suficient.

Nu, ca să fii într-adevăr un cetățean model, trebuie să te strecori cu mașina într-un spațiu îngustat – deși tu ai plătit pentru un spațiu normal! -, altfel ești ars, încă o dată, la buzunar…

Cu alte cuvinte, eu îți plătesc de două ori – prin abonament și SMS – pentru un loc de parcare normal, iar tu, administrator TimPark, îmi oferi un loc de parcare impropriu și, ca „bonus”, posibilitatea reală de a fi amendat.

Mda, trăim cu adevărat în Timișoara lucrului bine făcut…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișorenii, luați de fraieri de oamenii în galben

  1. Sa amendeze,pe toti cei care,au parcat aiurea. Si asa,nu sunt locuri destule,dar sa te parchezi pe doua,mi se pare nesimtire. Trebuie si in parcari,sa faca cineva ordine. Daca nu se face ordine,toti tipam,ca nu e orsine,iar daca se face,de ce se face. Ca asa-i romanul,vesnic nemultumit.

Lasă un răspuns