Timișorenii își doresc o masă de Crăciun plină „cu de toate”, dar pe mulţi nu-i ţine buzunarul. Ultimele preţuri din magazine şi pieţe

piete 3

Conform datelor studiului „Cumpărăturile de Sărbători”, realizat în mediul urban din România de Mednet Marketing Research, bugetul total al unei persoane pentru sărbătorile de iarnă din acest an este estimat la 1.717 lei.

Astfel, mai mult de jumătate dintre locuitorii de la orașe vor cheltui sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei pentru Crăciun și Revelion, în timp ce 26,3 la sută dintre aceștia vor aloca o sumă mai mică de 1.000 de lei. O parte semnificativă a bugetului va fi destinată cumpărării produselor alimentare și nealimentare.

Astfel, în medie, pentru produsele alimentare (carne, cozonac etc.) se vor cheltui 685 de lei, iar pentru cele nealimentare (haine, încălțăminte, cosmetice, ornamente etc.) 457 de lei. Nici cadourile nu sunt neglijate, cei care au răspuns la întrebările din chestionar estimând că vor cumpăra cadouri de aproximativ 611 lei

De asemenea, cei care au ales să petreacă această perioadă călătorind vor plăti aproximativ 819 lei, iar pentru ieșirile la restaurant sau în oraș suma medie alocată va fi de 300 de lei.

Buzunarul, mai plin decât în anul trecut

În orașele mari, așa cum este și Timișoara, suma medie alocată pentru Sărbătorile de Iarnă înregistrează un trend ascendent comparativ cu anii precedenți, bugetul mediu calculat pentru această categorie de orașe atingând o valoare de 1.746 de lei.

Dacă în anul 2016 locuitorii orașelor mari intenționau să cheltuiască, în medie, 656 de lei pe alimente, în 2017 bugetul mediu a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 697 de lei. Acelaşi trend crescător se menţine şi la produsele nealimentare, suma alocată pentru astfel de cumpărături de către locuitorii oraşelor mari fiind de 466 de lei.

În ceea ce privește bugetul pentru cadouri, putem observa că suma alocată de respondenţii din orașele mari (cu peste 100.000 de locuitori) este în creștere de la an la an (621,63 lei în 2017, faţă de 577,22 lei în 2016).

Prețuri moderate

În marile magazine și piețele agroalimentare a apărut deja forfota celor care doresc să-și facă aprovizionarea pentru masa de Crăciun. Comercianții din hala din Piața Badea Cârțan abia prididesc cu servitul, în ofertă aflându-se atât carne și produse din carne de porc, cât și carne de vită, vițel, pui sau curcan.

Prețurile nu diferă prea mult de cele din hypermarketuri, dar cei care vin la piață spun că preferă producătorii locali în locul unor mărfuri aduse de peste mări și țări. Mezelurile de sezon (tobă, caltaboș, sângerete, cârnați) costă în jur de 25 de lei kilogramul, în funcție de cine le vinde, dar și de cine întreabă.

Carnea de porc are prețul de 13-23 de lei/kg, acesta depinzând de calitate, iar carnea de vită este, ca de obicei, mai scumpă, cu peste 20 de lei/kg. Nu lipsesc brânzeturile de toate felurile, de la cea dulce de vacă, la 12 lei/kg, până la cașcavalul afumat, cu 25 de lei/kg.

În hypermarket, există avantajul că se pot cumpăra atât cele de pus pe masă, cât și eventuale cadouri. La raioanele de carne se stă deja la coadă, cel mai ieftin sortiment găsit fiind pulpa de porc la ofertă, cu 12,99 lei/kg, dar și carnea măcinată, tot de porc, cu 10,99 lei/kg.

Unele magazine au linii de producție proprii, astfel că oferă cozonaci cu nucă la 9,99 lei bucata, dar și panettone, cu 6,99 lei bucata. Cei prezenți în magazine caută și legume sau fructe de sezon, cele mai apreciate fiind clementine, cu 3,49 lei/kg, dar și bananele, cu 4,49 lei/kg.

Rafturile sunt pline și cu sticle de vin, cu bere și cu băuturi răcoritoare, cele mai multe la oferte de „nerefuzat” în această perioadă a anului. Deși marile cozi de la case nu și-au încă făcut apariția în toate magazinele, cei care doresc să-și completeze aprovizionarea ar fi bine să nu lase această activitate pentru ultima zi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns