Timișoara citește: au dovedit-o, fără putință de tăgadă, cele patru zile ale celei de a opta ediții a Salonului de Carte „Bookfest”, care a umplut Centrul Regional de Afaceri de oameni cu drag de lectură, care au participat, cu entuziasm, la întâlniri de grație cu câteva dintre cele mai importante personalități ale lumii culturale, de la Gabriel Liiceanu la Horia-Roman Patapievici, de la dan Negrescu la Șerban Foarță, de la Cristian Tudor Popescu la Radu Paraschivescu, Sebastian Lăzăroiu, Tatiana Niculescu, Dan Pavel, Mircea Mihăieș şi Smaranda Vultur.
CITEȘTE ȘI: Focar de scrapie. Boala impune restricții la comercializarea mieilor în Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara
Cele mai importante edituri din România (ALL, Arco Iris, Ars Longa, Art, Brumar, Casa, Corint, Curtea Veche Publishing, Datagroup, Gama, Gremiul Levantin, Editura Universității de Vest, Editura Universității din București, Hasefer, Herald, Humanitas, Humanitas Fiction, Litera, Nemira, Niculescu, Nomina, Paralela 45, Polirom, RAO, Ratio et Revelatio, Trei), dar şi distribuitori de carte precum Astro, Okian și librăriile „Cartea de Nisip” și „La Două Bufnițe” din Timișoara, distribuitori de muzică („Byton”) și de jocuri interactive pentru copii precum „Happy Color”, „Lex Grup” și „Ludicus Games” s-au străduit să vină în întâmpinarea vizitatorilor peste 25.000 de volume și reduceri între 10 și 80 la sută, literatură pentru copii, auxiliare educaționale, dar și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile și interesele.
Dacă, în primele zile ale manifestării, iubitorii de carte au avut parte de întâlniri cu edituri locale precum Brumar, Editura Universității de Vest și Datagroup, sâmbătă și duminică a fost rândul lansărilor Polirom, Humanitas și Humanitas Fiction, care le-au dăruit timișorenilor prilejul de se întâlni autori de prim rang precum Horia/Roman Patapievici, Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu și Tatiana Niculescu.
Dimineața zilei de sâmbătă a aparținut, însă, Editurii Universității de Vest și volumului „Via romana”, semnat de timişoreanul Dan Negrescu, autor care, în opinia Danei Percec, „ne propune o ipoteză pe care o demonstrează cu foarte multă aplicaţie; că latina nu e o limbă moartă, ci un instrument care ne poate ajuta să înţelegem nu numai trecutul, ci şi prezentul cu ale sale continuităţi şi discontinuităţi”. „Via romana este o cale, o cheie: calea spre adevăr este înţelegerea vechilor fenomene prin prisma a ce ni se întâmplă nouă astăzi. Dan Negrescu alege exemple ale prezentului fără precedent, arătând că nu sunt, nici pe departe, astfel şi că, de la romani încoace, nimic nou sub soare”, a mai remarcat vorbitoarea.
În după-amiaza aceleiaşi zile, admiratorii lui Horia-Roman Patapievici au avut ocazia să-l vadă vorbind despre volumul „Două eseuri despre paradis şi o încheiere”, iar apoi să stea, răbdători, la o coadă lungă, pentru a obţine autograful cunoscutului om de cultură.
O coadă similară s-a format după ce Cristian Tudor Popescu şi-a lansat cartea „Vremea Mânzului Sec”, apărută la Editura Polirom, semn că timişorenii sunt, în continuare, mari consumatori de cultură, într-o vreme ce profeţeşte uneori cu prea mare vehemenţă, moartea cuvântului scris.
Sute de volume de toate facturile, de la cartea ştiinţifică la cea pentru copii, de la romanele noir la opere de beletristică multipremiate pe plan internaţional, şi-au găsit noi proprietarii cu prilejul celei de a opta ediţii „Bookfest”, demonstrând că salonul de carte reprezintă, în continuare. un eveniment cu mare priză la public.