Timișoreanul care studiază la cea mai bună universitate din lume își spune părerea despre referendum

Unul dintre vârfurile generației sale, timișoreanul Codrin Paul Oneci (19 ani), absolvent anul trecut al Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, este, din toamna lui 2017, student al celebrei MIT – Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii -, numărul unu în „QS World University Rankings”, un clasament mondial al universităților, înaintea unor nume precum Stanford, Harvard, Cambridge sau Oxford.

Ca să vă dați seama de nivelul la care se află învățământul românesc, vă mai spunem și că cea mai bine clasată universitate autohtonă, Universitatea București, se află în tronsonul 701-750, iar instituțiile românești imediat următoare – „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara – pot fi găsite în segmentul 801-1.000…

Revenind la MIT, această prestigioasă universitate americană l-a invitat pe Codrin Oneci să îi devină student, oferindu-i în acest sens o bursă integrală, care îi acoperă toate cheltuielile legate de studii, cazare, masă, transport și asigurări medicale plus un program de cercetare cu ore plătite!

Student la Inginerie Aerospațială

Codrin este acum în anul II, iar viitorul sună extrem de bine: „Din iarnă voi fi în anul III, pentru că am obținut credit pentru mai multe cursuri importante de matematică și fizică încă din primul an.

Studiez Inginerie Aerospațială (numită, la MIT, Course 16, pentru că oamenilor de aici le plac numerele mai mult decât cuvintele), iar anul anticipat al absolvirii este 2021.

Anul trecut, Codrin Oneci își expunea invențiile la Târgul Liceelor; următoarele creații le vor admira americanii…

Din toamna aceasta sunt asistent universitar la un curs de <machine learning> (6.036, un curs de algoritmi pentru inteligența artificială).

Din nou, am multe credite și aș putea termina mai repede facultatea, dar bursa este pe patru ani și îmi place să lucrez la prototipuri de sisteme autonome aici.

La MIT avem nu numai resurse extinse de calcul numeric și biblioteci, ci și <makerspaces> (ateliere) unde pot veni să lucreze studenți și profesori la proiectele lor.

Lucru amuzant: când am fost finanțat, în primăvară, să construiesc un vehicul terestru autonom, am învățat sa lucrez cu mai multe unelte, cum ar fi mașini de printat 3D, <laser cutters>, strunguri, aparate de sudură, mașini CNC (comandă numerică computerizată) etc.

Toate sunt lucruri pe care le-am putea avea în țară, dacă am vrea”.

Șicanat și umilit în țară

În două articole publicate anul trecut – „Viitorul țării, subminat de corupția prezentului. Olimpicii de la liceele de stat, sabotați de Ministerul Educației” (10 ianuarie 2017) și „Șicanat și nedreptățit în România, un elev din Timișoara va studia la cea mai bună universitate din lume” (18 mai 2017) -, v-am relatat cum a fost tânărul timișorean sabotat de politrucii din învățământul românesc – câștigător al unei medalii de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (India, decembrie 2016), unde a participat cu a doua selecționată a României, Codrin a fost exclus, alături de colegii săi medaliați, fără explicații, de pe lista de premiere a Ministerului Educației -, iar apoi v-am prezentat un expozeu extrem de pertinent al lui Codrin, care a dezvăluit discrepanța dintre intențiile declarate ale guvernanților de a încuraja și de a sprijini vârfurile generației tinere și realitatea dezamăgitoare din sistemul de învățământ preuniversitar, măcinat de aranjamente și intrigi de culise.

Referendumul, văzut din America

Chiar dacă se află acum la 7.000 de kilometri distanță, Codrin Oneci este la curent cu ce se întâmplă în țară: ieri ne-a trimis un mail la care a atașat reflecțiile sale despre subiectul momentului.

Vă prezentăm, în continuare, noul demers jurnalistic al astrofizicianului timișorean de la MIT, intitulat „Revizuirea Constituției: Cal Troian sau Cutie a Pandorei?”.

„Răspunsurile omului cu conștiință nu sunt niciodată limitate la <DA> sau <NU>, ele iau un spectru vast de valori și forme, reflectând bogăția intelectuală a celui care le concepe.

Uneori, pentru a dezvălui adevăruri noi, trebuie să reflectăm la însăși validitatea, semnificația și scopul unei întrebări.

Putem face astfel un exercițiu de gândire pentru a încerca să înțelegem care este adevăratul obiectiv al acestui <dar> pe care binevoitorii lideri politici ni l-au făcut, acela de a ne exercita dreptul de a modifica însăși Constituția României.

Înainte de a analiza problema este util să amintim contextul politic și social în care operăm.

În toate celelalte țări în care căsătoria între persoanele de acelasi sex a devenit un subiect de actualitate care impunea modificarea legislației, problema a fost rezolvată în mod optim la nivel înalt prin extinderea definiției familiei în Codul Penal.

Națiunile respective (majoritatea state dezvoltate) au reușit astfel să își eficientizeze distribuția resurselor naționale fără a distrage atenția publică de la aspectele esențiale ale societății (dezvoltare industrială, educație, apărare etc.) și au trecut peste subiect.

Societățile acestea nu sunt acuzate că neagă drepturile unei minorități și astfel reduc chiar tensiunile sociale.

În alte state s-a evitat rezolvarea problemei, o variantă de asemenea acceptabilă pe baza unor considerente economice, însă suboptimă deoarece doar tărăgănează inevitabilul.

Până la urmă un stat își justifică existența numai atât timp cât acționează în interesul cetățenilor săi, puterea neputând fi consolidată prin respingerea drepturilor unor categorii ale populației pe considerente iraționale.

Țara devine puternică atunci când reprezintă interesele unui grup larg de indivizi, dincolo de bariere culturale, lingvistice, religioase sau naționale. În cazul de față argumentele dogmatice împotriva respectării unor drepturi fundamentale ale oamenilor neglijează orice date de natură științifică.

Poate nu întâmplător cei care le susțin sunt chiar aceia care îi consideră <pleavă> pe cei plecați din țară. Norocul nostru că pleava este utilă altor state!

O idee începe să se contureze deja: referendumul pentru revizuirea Constituției nu are în vedere interesele cetățenilor, scopul său este acela de a crea un precedent pentru viitoare modificări aduse Constituției.

Ce fel de modificări vă întrebați? Este ușor de anticipat pe baza profilelor reprezentanților puterii în țară și a istoriilor individuale ale acestora.

Atât politicienii, cât și reprezentanții cultelor au interese convergente pe piața puterii. Prima categorie urmărește modificări în cadrul Constituției și al Codului Penal, care minimizează riscul de a ajunge la închisoare, reduc pedepsele și subminează sistemul anticorupție.

Este ironic: cei care ne-au surpat locul în țară de lângă familiile noastre au devenit brusc luptători pentru binele familiei și țării!

Categoria clericilor, pe de altă parte, dorește slăbirea statului laic prin inocularea unor idei retrograde în cadrul populației românești (pentru claritate, să știți că doctrinele religioase au de-a face prea puțin cu credința și prea mult cu materialismul).

Am avut experiențe neplăcute cu ambele categorii și îi văd de mult pe primii schimbând regulile și datele evenimentelor în favoarea urmașilor lor, iar pe clerici făcând prozelitism în orice mediu unde au acces pentru propria bunăstare materială.

În esență, strategia lor actuală se bazează pe predicțiile conform cărora românii vor vota în majoritate <DA> la referendum, ceea ce aparent va duce la modificarea Constituției pentru <salvarea familiei>.

Tradiționaliști sau nu, cei care merg să voteze săptămâna aceasta sunt cetățeni responsabili și trebuie să se gândească dacă vor alege <DA> pentru consolidarea corupției și abuzului de putere în stat de către politicieni și clerici.

Acesta este unul din momentele în care vom vedea dacă suntem sau nu <oi> așa cum ne cred cei din fruntea țării și că, indiferent de credințele noastre particulare, înțelegem ce este mai bine pentru România.

Oricare va fi rezultatul referendumului, este clar că sistemul politic actual este deficitar și este imperativ să evaluăm feluri posibile în care putem remedia situația națională”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Timișoreanul care studiază la cea mai bună universitate din lume își spune părerea despre referendum

  1. Bravo lui ma bucur ca avem acești copii cu care ne mîndrim ca sunt români dar totodată vreau sa reamintesc ca universitatea Oxford este pe primul loc în lume așa că sa nu se creeze o confuzie în rândul studenților care vor sa aplice la universitățile de afara încă o dată apreciere maxima pentru el.Bravo pentru comentariu

  2. Felicitari sincere,pentru Codrin Oneci si locul unde a ajuns ! Sa dovedeasca seriozitate in pregatirea pe care a inceput-o! Vreau sa-l informez ca in cadrul PoLITEHNICII din Timisoara exista de cel putin 10ani si masini de printat 3D, strunguri si masini cu comanda numerica computerizata(CNC-uri) si si ,si multe altele de ultima generatie ! In vacanta,poate sa le vada in cadrul Centrului coordonat de inimosul profesor BUT ! Povestea cu vestitul Cal Troian sau Cutia Pandorei sa o lase altora pana la incheierea pregatirii profesionale !

    1. Toată lumea se bucură sincer de dotările Politehnicii din Timișoara. Cred că nu este timișorean cu studii superioare care să nu aprecieze ce a însemnat Politehnica din Timișoara pentru dezvoltarea tehnică din România. Cu toate acestea nu pot să nu mă întreb dacă aceste dotări tehnice există și sunt folosite în proiecte relevante, fie și pe plan local, de ce nu suntem informați despre ele? Să fie numai vina media sau e cumva și vina reprezentanților Politehnicii?

  3. Corect aveti dreptate în domeniul acesta MTI este pe primul loc eu altceva am vrut sa spun ca Oxford ca și universitate este locul unu în lume dar asta nu contează ,bucuria mare este ca vedem studenți români care învață la cele mai prestigioase universități din lume și fac cariera cu asta trebuie să ne mîndrim cu ei.

  4. In, ’89 erau copii care vedeau banane , cicolata,coca cola ptr.prima data in viata lor,ca si tero. homos au agenda politica,ceva nou ptr.revolutionarii din ’89.Bravo,Codrin and enjoy the US .🤠

Lasă un răspuns