Timişorean amendat de Poliţia Locală pentru o postare pe Facebook

politia locala 2

O fotografie publicată în mediul online a aprins spiritele la Timişoara. Revoluţionarul Corneliu Vaida a postat pe grupul de Facebook „Cerem demisia directorului Poliţiei Locale Timişoara – Dorel COJAN” o imagine în care apar două maşini ale Poliţiei Locale Timişoara parcate pe trotuar.

În aceeaşi poză apare un cărucior pentru copii, fotografia fiind realizată de o mamă care spune că nu mai avea cum să folosească trotuarul.

Poza a fost publicată de Corneliu Vaida cu textul: „Milițiene Cojan, tu și adunătura ta de nesimțiți, ce-ar fi să vă auto-amendați?”.

Ulterior, revoluţionarul a fost invitat la sediul poliţiei pentru a oferi explicaţii. Miercuri, Corneliu Vaida a explicat şi a fost amendat, cu 900 de lei, pentru folosirea de cuvinte jignitoare: „nesimţiţi” şi „godaci”, după cum explică pe contul personal de pe o reţea de socializare.

Între timp, revoluţionarul a primit un mesaj de la autoarea imaginii, mama copilului din cărucior, care explică faptul că, o dată la două zile, în faţa sediului Poliţiei Locale de pe strada Avram Imbroane, maşinile sunt parcate astfel încât ocupă tot trotuarul.

În ziua în care a realizat fotografia, ea a intrat în sediul poliţiei, unde a avut o discuţie cu o doamnă, care i-a promis că va încerca să rezolve situaţia. După o oră însă, maşinile erau parcate tot acolo.

Autoarea fotografiei s-a oferit să îl însoţească pe Corneliu Vaida la poliţie, pentru a oferi explicaţii în cazul în care este nevoie. După ce acest scandal a luat proporţii, iar poliţiştii locali nu au reuşit să-şi asume criticile aduse în mediul online, pe baza propriilor greşeli, consilierii municipali PSD au luat act de acest gest al oamenilor legii şi solicită explicaţii:

„Grupul consilierilor municipali PSD a luat act cu îngrijorare de noua abordare a Poliției Locale Timișoara, care a ajuns să citeze cetățeni pentru a da explicații în legătură cu postările de pe Facebook. Reamintim că poliția locală e un organism subordonat consiliului local, implicit comunității timișorene, și nu un instrument de represiune.

Solicităm explicații din partea conducerii poliției locale în cazul domnului Corneliu Vaida, cunoscut activist civic, chemat la sediul poliției locale în legătură cu unele postări de pe Facebook. Considerăm că libertatea de exprimare ar trebui să rămână un etalon al Timișoarei”.

În urma acestei luări de poziţie, a reacţionat şi poliţia locală: „Direcția Poliția Locală Timișoara face cunoscut faptul că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețeaua de socializare Facebook a fost declarată spațiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sancționată cu amendă în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată, aspect valabil pentru orice persoană care se simte lezată de apelativele postate pe rețeaua de socializare.

În ceea ce îl privește pe domnul Vaida Corneliu Nicolae, acesta a fost invitat la sediul Poliției Locale Timișoara pentru a i se aduce la cunoștință faptul că, în mod repetat, prin postările dumnealui pe rețeaua de socializare, mai exact pe grupul pe care îl administrează, a adus jigniri la adresa polițiștilor locali de natură să lezeze demnitatea acestora și a instituției din care fac parte, făcându-i <<adunătură de nesimțiți>>, <<godaci inutili>>, <<boacteri daltoniști, nu doar nesimțiți și incompetenți>>, <<boacterii retardați de la disciplina în construcții>>.

Cel în cauză a fost invitat pentru a i se aduce la cunoștință faptul că expresiile postate în datele de 13 și 14.04.2017 reprezintă jigniri și pot fi sancționate conform Legii 61/1991 republicată, cu amenzi între 200 și 1.000 lei, în niciun caz pentru faptul că a sesizat o parcare neregulamentară în fața sediului poliției locale, așa cum s-a insinuat cu rea-credință. De altfel, ca urmare a acestei semnalări s-a luat măsura imediată de eliberare a spațiului astfel încât cetățenii să poată trece. (…)

În urma prezentării la sediul poliției, astăzi domnul Corneliu N. Vaida a fost sancționat pentru adresarea de cuvinte și expresii jignitoare la datele de 13 și 14.04.2017 la adresa polițiștilor locali prin intermediul rețelei de socializare Facebook, sancțiunea fiind de 900 lei.

Menționăm, de asemenea, faptul că măsurile s-au luat gradual, fiind vorba despre o instituție publică se analizează posibilitatea încadrării tuturor acestor injurii și expresii jignitoare de natură să lezeze demnitatea și onoarea polițiștilor locali și a instituției din care fac parte la fapta de ultraj”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Timişorean amendat de Poliţia Locală pentru o postare pe Facebook

  1. Nu sunt de acord cu injuriile. Sesizarea cetateanului putea fi facuta in spatiul public si fara a jignii pe cineva. Asta nu schimba cu nimic incorectitudinea si necinstea de care au data dovada cei care au parcat pe trotuare. Legea este pentru toata lumea la fel. Ce raspuns este acesta „De altfel, ca urmare a acestei semnalări s-a luat măsura imediată de eliberare a spațiului astfel încât cetățenii să poată trece. ” ?
    Ce sanctiuni s-au aplicat si cui ? Mai ales ca situatia se repeta !

  2. Este corecta decizia tinand cont de injuriile si postarle marlanesti
    Poate mai ies fumurule din cap a ,, domnului” revolutionar

  3. Domnul respectiv e un doritor de putere, care jigneste oamenii mai slabi ca el. Un profitor si barfitor, arme noi. E „paraciosul” clasei…

Lasă un răspuns