Timişoara va avea o nouă maternitate, dotată la cele mai înalte standarde. Va fi construită pe un teren de 5.000 mp

maternitate 4

Sănătatea se va afla, în anul abia început, în fruntea priorităților Consiliului Județean Timiș. Se urmărește, în primul rând, obținerea de fonduri europene nerambursabile pentru îmbunătățirea infrastructurii din domeniului sanitar, fiind deja depus proiectul de construire a unei maternități noi, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Valoarea întregului proiect se ridică la 11 milioane de euro, din care 98 la sută vor veni de la Uniunea Europeană, iar doi la sută, de la CJT. Denumirea integrală a proiectului este „Copiii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor de sănătate în domeniul obstetrică-ginecologie și de îngrijire neonatologică între Spitalul Clinic de Urgență Județean Pius Brînzeu Timisoara și Clinica de Pediatrie din Szeged”.

Clinica „Bega”, cu multe deficiențe

La ora actuală, specialitatea de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean din Timișoara își desfășoară activitatea într-un cvartal de clădiri situat pe strada Victor Babeș. Imobilele care compun ceea ce se denumește, de obicei, Clinica „Bega” sunt clădiri istorice. Cele două secții de obstetrică-ginecologie și cea de neonatologie se află într-o clădire construită acum aproximativ 125 de ani și devenită spital în 1941.

Citeşte şi: Cum pot obține mamele concediul de maternitate în 2018. Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească

Starea tehnică a clădirii actuale este îngrijorătoare, conform unei note conceptuale elaborate la nivelul CJT, constatându-se că rețelele de alimentare cu apă rece sunt în stare avansată de degradare. Există un foraj și o sală a rezervoarelor realizate în 1995, care însă nu funcționează. S-au mai observat fisuri verticale în pereți, degradarea tencuielii de la subsol, precum și a celei exterioare, din cauza proastei întrețineri a acoperișului, jgheaburilor și burlanelor, schimbate ulterior, dar prea târziu.

Tencuiala este, de fapt, degradată în mai multe locuri, din cauza proastei întrețineri a instalațiilor sanitare și de canalizare. Tavanele nu sunt scutite de fisuri. Există un canal tehnic în clădire, pe holurile de circulație din subsol, iar acesta a influențat fundațiile la peretele exterior dinspre curte, trotuarul tasându-se. Instalațiile electrice și finisajele sunt degradate, spațiile sunt lipsite de ventilație naturală și neigienizate. Despre lift nici nu poate fi vorba, deși clădirea are două niveluri.

„Chiar dacă suprafața actuală desfășurată a spitalului este aparent suficientă, arhitectura nu permite o împărțire spațial-funcțională modernă. Suprafața de demisol este mare, iar la aceasta se adaugă și clădirile existente în curte, care nu pot fi folosite pentru funcțiunile active ale spitalului. Acesta este și motivul pentru care secțiile de obstetrică-ginecologie au un deficit de 1.630 mp”, se arată în materialul menționat.

În concluzie, organizată pe necesitățile anului 1941 și pe legislația din acea perioadă, actualmente clinica nu mai îndeplinește normele de organizare spațial-funcționale și igienic-sanitare.

O clădire nouă la orizont

Viitoarea maternitate va fi amplasată în proximitatea Spitalului Județean, pe un teren de 5.000 de metri pătrați, aflat în proprietatea CJT și situat între Casa Austria și Ortopedie. Noua clinică va cuprinde cele două secții de obstetrică-ginecologie „Bega”, secția de neonatologie și un compartiment de anestezie și terapie intensivă.

Se estimează că imobilul va avea subsol sau demisol, parter și trei etaje. După ce va fi realizată, investiția va opri migrația locutorilor din vestul țării către unitățile sanitare de la Szeged, de exemplu, iar familiile tinere vor avea unde să-și aducă pe lume copiii în condiții civilizate, nu ca în prezent, când se pot bizui doar pe profesionalismul medicilor.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Timişoara va avea o nouă maternitate, dotată la cele mai înalte standarde. Va fi construită pe un teren de 5.000 mp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *