Timișoara va avea 16 stații de încărcare pentru mașini electrice

statii de incarcare masini electrice

În data de 17 septembrie 2018, Administrația Fondului pentru Mediu a lansat Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe
de județ.

Pentru implementarea politicilor privind energia și clima, aplicabile la nivel european până în anul 2030, pornind de la progresele înregistrate în atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2020 în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), eficiența energetică și promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, s-au stabilit noi ținte de reducere a GES și anume: reducerea cu cel puțin 40 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030, comparativ cu anul 1990.

Ca semnatar al Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, municipiul Timișoara are stabilite măsuri și acțiuni dedicate eficienței energetice menite să sprijine transportul nepoluant, cu vehicule electrice, respectiv hibrid.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în Timișoara există 25 de autoturisme electrice și 318 hibrid, iar în județul Timiș – 11 autoturisme electrice și 256 hibrid.

De asemenea, în tot cuprinsul județului, sunt 23 de motocicluri hibride și electrice și trei semiremorci electrice.

Numărul stațiilor de reîncărcare din zonă este foarte redus, acestea aparținând agenților economici care le utilizează pentru alimentarea flotei electrice proprii.

Unde vor fi amplasate stațiile

În vederea depunerii unei cereri de finanțare, la nivelul Primăriei Timișoara au fost identificate 16 amplasamente care sunt situate pe arterele de circulație cu locuri de parcare deja amenajate sau în parcări, amplasamente care corespund cerințelor programului de finanțare, după cum urmează: bd. I.C. Brătianu, Calea Aradului, Piața Iancu Huniade, Academician Al. Borza, Martin Luther, Gheorghe Dima, Take Ionescu, Piața 700, Bd. Republicii, Bd. Revoluției, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul, Plautius Andronescu, Aștrilor și bd. 16 Decembrie.
Consilierii locali timișoreni au aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare, valoarea totală a proiectului, de 4,2 milioane de lei cu TVA.

De asemenea, s-a stabilit că primăria va asigura o contribuție financiară proprie de 10 la sută din valoarea totală eligibilă de 3,32 milioane de lei (cu TVA) a proiectului, adică 332.012 lei cu TVA. Tot municipalitatea va asigura și cheltuielile neeligibile, în valoare de 884.378,89 lei.

 

Foto: e-charge.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns