Timişoara. Tulburarea liniştii publice la orice oră se sancţionează

lucrare

Sezonul cald nu înseamnă doar concedii relaxante pe plaje însorite, cu limonadă savurată pe terasă şi cu baie în spuma mării, ci vine la pachet şi cu momente de stres şi angoase.

Aceasta, întrucât de regulă în această perioadă se efectuează cele mai multe lucrări de construcţie şi renovare, la scară mai mică sau mai mare. Cei care au de suferit sunt, evident, vecinii.

De dimineaţă până seara, săptămâni, uneori chiar luni, aceştia trebuie să suporte zgomotul burghielor, sfredelitoarelor şi al altor utilaje percutoare. Indiferent că locuiesc la casă sau la bloc, poluarea fonică este la fel de deranjantă pentru cei care nu sunt implicaţi direct în acest proces, dar la fel de necesară pentru beneficiari.

Mulţi dintre cititori au întrebat ce pot face pentru a avea parte de două-trei ore pentru odihnă în timpul zilei, în contextul în care muncitorii nu vor să se oprească din lucrările pe care le execută.

O parte dintre cei care locuiesc la bloc au invocat nerespectarea programului de linişte stabilit de fiecare asociaţie de proprietari în parte, în timp ce alţii s-au întrebat dacă, din punct de vedere legal, sunt permise astfel de lucrări pe toată durata zilei.

Cadrul legislativ în această privinţă este foarte explicit. În conformitate cu Legea 61/1991, republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 26, constituie contravenţie tulburarea liniştii locatarilor între orele 22 – 8 şi 13 – 14 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Nerespectarea acestei prevederi reprezintă contravenţie şi este sancţionată, de poliţia locală, cu amendă între 500 şi 1.500 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin, se aplică sancţiuni contravenţionale şi atunci când, la sesizarea cetăţenilor, se constată perturbări ale liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote de mare intensitate cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte, chiar şi în afara orelor de linişte prevăzute în intervalul stabilit prin lege, dar fără a avea legătură cu programul stabilit, în mod individual, de fiecare asociaţie de proprietari în parte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Timişoara. Tulburarea liniştii publice la orice oră se sancţionează

 1. cand pula mea mai iti repari in casa daca iei amenda si inafara orelor de liniste. bine ca se repara sinele de tranvai noaptea pe la 2 sau 3. acolo au voie . pula mea de tara

  1. Florine, eu in locul tau mi-as face valiza si as pleca din tara asta nasoala. Aici doar te enervezi, ceea ce duce la utilizarea unui limbaj „fecal” si te descalifica din punct de vedere ai celor 7 ani de acasa. Zau, pe bune, de ce n-o intinzi?

 2. E vara sezonul constructiilor renovarilor ar trebui asumat
  Cind naiba sa se lucre ? La iarna?
  Toate tarile civilizate muncesc noi sintem penibili.
  Bine ca am plecat de la Bloc . ….!

 3. Fiecare persoana daca face reparati la ap in limita bunului simt ,dar noi ca natie nu ne place sa respectam legea la noi bine ca in strainatate toti respectati legilie lor
  Si eu stau la bloc dar am incercat sa deranjez cit mai putin cind am facut renovari si aste nu le faci in fiecare an

 4. Nu vreau să intru in polemică cu persoane care comentează si care folosesc cuvinte triviale neînțelegând că așa este peste tot in țările civilizate. Adică, orele de liniște stabilite prin lege trebuie să fie respectate. Până aici, am lămurit un aspect. Cel mai dificil aspect este cel legat de neimplicarea sau implicarea neconform cu legea a institutiei numită Primăria Timisoarei. De ce spun asta? Locuiesc în cea mai poluată zonă din punct de vedere al (NE )respectării liniștii publice. Această faimoasă instituție publică care are in subordine o altă instituție, cea de Ordine publică, instituții pe care le susținem noi, cei deranjați, stresati, obosiți de-atâta muzică, tobe, larmă, bruiaj de bolizi. Această zonă se află în apropierea unui local protejat nelegal, numit NO NAME.De ce spun nelegal? Expicatia este următoarea: dacă orele de liniște sunt cuprinse prin lege între 22-08, de ce s-a dat derogare scrisă de către Primărie, pentru ca gălăgia să poată continua zilnic până la ora 24? Ar fi bine, dar azi noapte la orele 04 cânta muzica de mama focului. Cine a încălcat legea și de ce? Eu si vecinii mei am făcut diverse sesizări scrise si telefonice. Ni s-a explicat că au voie prin extensie de la lege să facă gălăgie,( așa le-a aprobat Primăria), că trebuie să vină la mine acasă să măsoare decibelii…… când afară răsună muzica și urletele . In concluzie: nu există nicio oră de liniste, nu ne ia nimeni in seamă, suntem batjocoriți de aleși, indiferent dacă suntem tineri si mergem la muncă 12 ore , in vârstă si bolnavi sau pur si simplu oameni normali care doresc să se odihnească. Această nenorocire pe capul celor care locuim in această zonă durează de ani mulți si nimănui, dar absolut nimănui nu-i pasă de noi. Suntem convinși că la mijloc sunt afaceri necurate, ca la noi….in Românica. Detestăm acest mod de a fi tratati, doar pt ca alții să câștige bani.
  Nu vă mai spun mulțumesc, ca altădată, deși așa sunt educată ,ci Dumnezeu să vă dea minte, înțelepciune și să ne luați în seamă și pe noi, cei care vă alegem și vă plătim. Menționez că informația precum că: acest locaș de ”dezmățuri”(…???) are derogare de la lege privind nerespectarea orelor de liniste tocmai de la Primărie, o am de la cei pe care-i deranjăm cu telefoanele, Ordinea publică-Poliția locală. Singurii care ne mai răspund…civilizat. Fără aroganță, dar și fără putere de decizie, adică cam degeaba.

 5. aici m-am nascut aici mor e tara mea . dar cine ne conduce distrug totul. vrem bani facem o lege ca furtul lor sa insemne lege. nu mai e impozit e impozit la inpozit cum vine . cu asa conducatori nu am cum sa vb decat cu cuvinte vulgare „AVRAM IANCOVICI” sa ajung sa fug din tara mea pt niste boschetari care conduc mai bine ma detonez la parlament fac un bine . asa ca tigani de sirieni.asa ne pirdem si cei 7 ani de acasa….nus singurul. decat sai slujesc rahatul din alte tari si sa ma faca tiganoromeno sau auslander imputit mai bine . ii impusc pe astia de aici si am terminat…

 6. Dupa ora 4 p m raman foarte putini politisti la sectiile din oras, si ei au grija cazurilor grave, gen omoruri, talharii, violuri, asa ca nu vine nimeni sa constate tulburarea linistii. Degeaba reclami a doua zi la ora 8 a m cand incepe programul un chef desfasurat noaptea precedenta.
  Practic, fiecare face ce vrea. Asta e Romania

Lasă un răspuns