Timișoara și Aradul au bătut palma. Cel puțin la nivel declarativ, se preconizează o metropolă cu un milion de locuitori

metropola Timisoara Arad

În urma dezbaterilor Conferinței „Dezvoltare metropolitană comună Timișoara – Arad”, coordonate de Universitatea de Vest din Timișoara și în contextul lansării documentului strategic „România Competitivă”, cele două municipii s-au alăturat marţi într-un concept comun.

Primarii celor două orașe, Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, au semnat o rezoluție conform căreia administrațiile se angajează să lucreze la dezvoltarea metropolitană comună din punct de vedere economic, social și teritorial, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori și creșterea calității vieții acestora.

Relația partenerială prevede profilarea pe domeniul științei și tehnologiei, ca viitor brand al zonei de dezvoltare metropolitană comună Timișoara – Arad și specializarea inteligentă, valorificând avantajele competiționale ale Regiunii Vest.

Conform rezoluției semnate marţi, reprezentanții autorităților locale ale celor două municipii vor depune toate diligențele pentru: integrarea priorităților zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara în strategiile naționale, regionale, județene și locale; includerea și pregătirea unui proiect-pilot de investiții teritoriale integrate pentru ciclul financiar 2021-2027; alocarea de resurse din bugetul național (programe de asistență tehnică) pentru accelerarea implementării conceptului; corelarea priorităților de investiții strategice ale unităților administrativ-teritoriale cu obiectivele zonei de dezvoltare metropolitană comună, în baza unui plan de acțiune integrat; elaborarea unui master-plan pentru dezvoltarea zonei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Timișoara și Aradul au bătut palma. Cel puțin la nivel declarativ, se preconizează o metropolă cu un milion de locuitori

  1. Bravo! Bucurestiul nu va fi de acord si va sabota proiectele comune Timisoara-Arad,varful de lance „marii ziartisti si analisti si specialisti” de la posturile tv.

  2. În timp ce se semnează noi protocoale fără nici o aplicație concretă, aria metropolitană înființată acum 15 ani în jurul Timișoarei a rămas inertă. Nu s-a rezolvat nici transportul metropolitan în comun, nici conectarea rețelelor de apă-canalizare, nici centura, nici bucla de cale ferată. Din păcate, edilii s-au întors la basmul cu metropola de un milion de locuitori, care poate exista numai în visele lor: Timișoara și Aradul, plus toate comunele din jurul lor, abia adună 500.000, iar populația continuă să scadă.

Lasă un răspuns