Timișoara, într-un haos urbanistic general

Timisoara 8

Deși a constituit un important subiect de campanie electorală în mandatul 2008-2012, absența unui Plan Urbanistic General (PUG) al Timișoarei pare să se prelungească la infinit. De la semnarea contractului pentru elaborarea unui nou PUG au trecut aproape șase ani, iar informațiile publice cu privire la stadiul în care se află acesta au încremenit în timp în anul 2013.

Documentul este important pentru oricine intenționează să construiască sau să-și dezvolte o afacere în Timișoara, indiferent că este vorba despre un investitor cu mare putere financiară, un poprietar de terenuri, un deținător de microîntreprindere sau un cetățean oarecare, dornic să-și înalțe o casă.

Oricât de complicată ar fi situația și oricât de greu s-ar decide unii în ce direcție să pășească, menținerea unor ape tulburi nu face decât să servească unor interese obscure și să ridice destule semne de întrebare.

Aleșii timișorenilor au prelungit deja de trei ori valabilitatea vechiului PUG, a cărui elaborare a început în 1998. Avizul consilierilor locali a fost dat în anul 1999, iar aprobarea PUG-ului propriu-zis a venit în 2002.

Specialiștii apreciază că un asemenea plan urbanistic ar trebui înnoit la fiecare cinci ani, o perioadă considerată suficientă pentru ca noile tendințe de dezvoltare a unei localități să se manifeste, iar maximul admis ar fi de un deceniu. Legiuitorii au îngăduit, însă, ca orașele României să rămână într-un prelungit provizorat al PUG-urilor, iar consilierii timișoreni s-au complăcut în această situație.

Prima prelungire a avut loc în 2007, cea de-a doua, în 2012, iar cea mai recentă, în martie 2014. „Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar nu mai mult de data de 24.04.2017″, au decis consilierii locali. De atunci au mai trecut doi ani și s-a mai încheiat un mandat.

La ce-i bun un PUG nou?

Contractul pentru noul PUG a fost semnat în octombrie 2010, iar costul documentației s-a ridicat la 450.000 de euro. Planul Urbanistic General are caracter director şi de reglementare operaţională. Problematica gene­rală a PUG-ului va cuprinde: im­plementarea în plan spaţial a obi­ectivelor strategice de dezvoltare, opti­mizarea relaţiilor dintre localități și teritoriile adiacente, cu tendinţele de dezvoltare ale regiunii, zonificarea teritoriului administrativ în funcţie de componenta spaţială dominantă şi de activitatea umană desfăşurată, sta­bilirea şi delimitarea teritoriului in­travilan, stabilirea condiţiilor de con­struibilitate şi delimitarea zonelor cu restricţii, stabilirea şi delimitarea zo­nelor protejate, organizarea şi dez­­voltarea căilor de comunicaţie, mo­dernizarea şi dezvoltarea in­frastructurii edilitare, precizarea o­biec­­tivelor de utilitate publică şi evidenţierea regimului proprietăţii imobiliare şi a circulaţiei juridice a terenurilor. Documentaţia PUG va fi însoţită de Regulamentul Local de Urbanism.

Timișoara, sat urban?

La începutul anului 2012, consilierii au primit masterplanul Timișoarei, un document destul de criticat la vremea respectivă, căruia i s-a reproșat, printre altele, că ar transforma capitala Banatului într-un sat urban. După ce fervoarea oratorică indusă de campania electorală de acum patru ani s-a domolit, despre noul PUG s-au auzit numai lucruri bune, documentul fiind dat ca „aproape finalizat”, un refren pe care administrația l-a servit timișorenilor ani la rând.

Cea mai recentă informație datează din… primăvara lui 2015, când se spunea că noul PUG se află în etapa de avizare națională, la nivelul ministerelor de resort. După această avizare finală, atât planul urbanistic general, cât și regulamentul local de urbanism ar trebui să intre în vigoare.

Între timp, Primăria Timișoara nu mai are arhitect-șef, cel numit de fostul primar dându-și demisia în noiembrie 2015. În locul lui a fost numită – interimar, fără organizarea unui concurs – o tânără arhitectă care nu a împlinit încă 30 de ani, despre care se speră, probabil, că va sta în banca ei și va executa conștiincios toate ordinele.

Deocamdată, nu sunt vești noi despre PUG, iar termenul fixat la 24 aprilie 2017, care părea hilar în 2014, nici măcar nu mai este atât de îndepărtat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *