„Timișoara, inima mea!”. Cinci proiecte sociale de impact vor fi finanțate cu prilejul Balului de caritate Rotary Timișoara 2016

cantina

Într-o atmosferă autentică de bal, cu un spectacol de mare ținută, Clubul Rotary din orașul de pe Bega i-a invitat, în 11 noiembrie, pe timișorenii generoși să strângă rândurile pentru a sprijini câteva proiecte care vor schimba în bine destinul a sute de oameni. Sub genericul „Timișoara, inima mea!”, prof. dr. Dan Gaiță, președintele Rotary, vrea să-i reunească pe cei care au înțeles că trebuie să dăruiască pentru a primi.

Un viitor sănătos pentru copii

Primul proiect se intitulează „Ecotrofologia (știința alimentației sănătoase – n.r.) salvează copilăria” și se adresează copiilor de vârstă școlară. Pornind de la concluziile îngrijorătoare ale unor studii anterioare, care au arătat că unul din 25 de copii cu vârsta de zece ani din Timișoara are colesterolul „rău” (LDL) crescut și de la trista realitate că un sfert dintre copiii de opt ani din România sunt supraponderali sau obezi, proiectul își propune, în principal, să îi așeze pe copii la un prânz cald tradițional, eliminând obiceiul nesănătos de a mânca alimente foarte bogate caloric, dar care nu conțin destui nutrienți. Un copil obez va ajunge un adult obez, cu întregul cortegiu de suferințe care decurge de aici.

„Alimentaţia unui elev este foarte importantă. Copilul are nevoie de mese bogate în nutrienţi care să îi dea energie pentru a avea performanţe bune la şcoală. În aproape toate ţările dezvoltate, elevilor li se asigură prânzul la şcoală. Sarcina bucătarilor, asistaţi de nutriţionişti, este să găsească cele mai bune ingrediente din care să facă cele mai potrivite mâncăruri pentru elevi, care să îi hrănească şi să le confere energie, nu să îi îndoape cu calorii!”, spune prof. dr. Dan Gaiță.

În acest sens, Rotary Club propune: crearea unei platforme educaţionale online susţinută de specialişti (inclusiv forum); cartografierea şcolilor din judeţul Timiş unde se poate servi masa de prânz; recensământul zonelor de bună practică din şcoli şi transformarea lor în centre de excelenţă din punctul de vedere al alimentaţiei sănătoase; acordarea sprijinului logistic şi financiar şcolilor interesate de proiect prin Grupul de lucru constituit în cadrul Alianţei “Sănătate pentru Timişoara”.

Pentru cei cărora soarta nu le-a zâmbit

Proiectul generic „O casă pentru fiecare” își propune amplasarea şi funcţionarea în curtea interioară a Fundaţiei „Timişoara ’89” a unor case din lemn (fiecare cu câte trei sau patru camere a câte două sau sau trei locuri de cazare).

Aceasta va face posibilă constituirea unei comunităţi sociale, care să asigure, în mod semi-asistat, un acoperiș deasupra capului pentru un număr de persoane cu dizabilităţi şi pensii mici, vulnerabile şi dezavantajate, în situaţie de criză, adulţi proveniţi din centrele de plasament și alte cazuri sociale grave. Până în prezent, în cadrul proiectului s-au construit, utilat şi dat în folosinţă două case sociale.

De asemenea, Fundaţia „Pentru Voi” îşi propune organizarea unei tabere de vară de cinci zile pentru 80 de persoane cu dizabilităţi intelectuale. Acestea dobândesc astfel mai multe abilităţi şi deprinderi prin intermediul activităţilor de relaţionare (plimbări, sport, concursuri cu premii) şi a activităţilor de învăţare.

Acces la școală

Pe lista proiectelor sunt și bursele anuale, cel mai vechi proiect Rotary, care se află la a XXI-a ediție. Elevii de liceu care vor primi aceste burse vor fi selectaţi de către diriginţi şi conducerile şcolilor, după criterii indicate de Comisia de învăţământ a Clubului Rotary.

Sunt selectați elevi care au: situaţie bună sau foarte bună la învăţătură, cu participare la concursuri și olimpiade (din care să rezulte dorinţa de a se instrui); situaţie materială precară (lipsa unui părinte sau a ambilor, părinţi şomeri, mulţi fraţi în familie); atitudine pozitivă faţă de societate (eventual, cazuri de voluntariat).

Pornind de la constatarea că inteligenţa tinerilor elevi din mediul rural nu este valorificată corespunzător, Clubul Rotary Timişoara desfăşoară, începând cu anul 2011, proiectul „Performanţă în Satul Bănăţean”, în scopul sprijinirii şi stimulării elevilor cu capacităţi intelectuale deosebite din satele bănăţene, dar cu o situaţie familială şi materială precară.

O parte din sumele necesare se strâng, an de an, prin organizarea unui concurs de pescuit, la una din bălţile bănăţene, dar mai este nevoie de fonduri. În acest an, a demarat deja al doilea ciclu, crescând numărul elevilor selectaţi din mediul rural la șase. Sunt copii care promit, dar care au nevoie de ajutor pentru a le fi asigurate cazare, transport, masă, manuale, cărţi și cursuri.

Țintele sunt ambițioase, dar, în cei 22 de ani de activitate, Rotary Club Timișoara a reușit să întoarcă spre comunitate circa două milioane de dolari, sub formă de dotări, amenajări, burse ori sponsorizări, sumele provenind din eforturi proprii, dar și din colaborări internaționale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *