Timișoara, în fața unor proiecte europene de peste un sfert de miliard de euro

timisoara 84

Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care a dat mai multe detalii cu privire la proiectele depuse de municipalitate pentru obținerea de finanțare europeană. „Până în prezent, Primăria Municipiului Timișoara are depuse proiecte pentru finanțare europeană în valoare de 265 de milioane de euro”, a declarat edilul.

În domeniul tehnico-edilitar, există proiecte în valoare de 221 de milioane de euro, spune Robu.

CITEȘTE ȘI: Tânără topless, scandal în trafic cu o altă șoferiţă (video)

Între acestea, 60 de milioane sunt solicitate pentru trei proiecte vizând achiziționarea a câte șapte tramvaie noi, așa că, în total, Timișoara va avea 21 de astfel de vehicule nou-nouțe.

Pentru extinderea iluminatului public în Parcul Botanic au fost ceruți 800.000 de euro, iar pentru reabilitarea liniei 5 de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor, 31 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Succes neaşteptat al unui anunţ de angajare pentru postul de călău

La același capitol, Robu a amintit de achiziționarea celor 44 de autobuze electrice, un proiect care va fi implementat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării și care are valoarea totală de 37 de milioane de euro, în costuri fiind incluse și stațiile de încărcare.

Căldură, apă și eficiență energetică

Pentru etapa a doua de retehnologizare a sistemului de termoficare din Timișoara în vederea conformării cu normele de mediu privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană au fost solicitate 31 de milioane de euro, un proiect depus pe POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare).

Pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Timișoara și un număr de localități din județul Timiș, Aquatim a depus un proiect în valoare totală de 61,5 milioane de euro, din care orașului de pe Bega îi revine o „felie” importantă.


1619171 CreateAgif

 

CITEȘTE ȘI: 

Momentul în care o rață cade în celebra gaură de 61 de metri din Lacul Berryessa

 


În domeniul eficientizării energetice, au fost depuse 18 proiecte cu valoarea totală de 18 milioane de euro. Prin intermediul acestora, 74 de blocuri cu 3.594 de apartamente vor beneficia de reabilitare termică și nu numai.

„Există și alte avantaje, pentru că blocurile de o culoare gri închis, cu fațadele rămase nerenovate de când au fost construite, vor căpăta un aspect mult mai plăcut. Voi avea grijă de data asta și voi veghea la coloritul propus de proiectanți.

Nu voi mai permite se se facă blocuri gri, așa cum s-a mai făcut pe exercițiul financiar 2007-2014. Vrem culori senine, pastelate, așa cum sunt prevăzute în regulamentul votat de consiliul local.

Data trecută nu m-am implicat și m-am trezit cu acel gri urât. În unele cazuri am putut interveni, dar în altele vopseaua era deja cumpărată de constructor și nu s-a mai putut face nimic”, a promis Nicolae Robu.

În domeniul sănătate și servicii sociale, există proiecte de 26 de milioane de euro, atât pe Programul Operațional Regional (POR), cât și pe cele de cooperare transfrontalieră, iar lista este încă deschisă pe această axă.

„Și pe axa de mobilitate se mai pot depune proiecte, chiar dacă suntem la un nivel de supracontractare masivă, adică avem proiecte pentru mai mult decât dublu față de suma repartizată, dar vom continua până la 31 martie.

Avem speranța că, pe de o parte, se mai fac economii și, pe de altă parte, poate alții nu vor avea destule proiecte și va avea loc o redistribuire”, explică primarul. De ce nu a dat aceste detalii până acum?

„Am vrut să-i las să cadă în ridicol pe cei care spuneau că noi nu avem proiecte.

Să nu uităm că pe exercițiul financiar precedent am avut succes sută la sută în implementare și un grad de absorbție a fondurilor de 95,34 la sută”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișoara, în fața unor proiecte europene de peste un sfert de miliard de euro

  1. Povestile vanatoresti ale lui Robu.
    Nu este capabil sa asigure salubritatea, iluminatul public si un transport decent, dat vorbeste deSF uri de jumatati de milard.
    Nu e decat gura de acest clown…..

  2. Cand ne laudam suntem „in fata” unor proiecte. Mai vorbim peste un an, sper sa nu fim „pe langa” chiar la toate. Personal as considera un mare succes sa se realizeze 20% din cele propuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *