Timișoara așteaptă un milion de turiști în 2021!

timisoara 2021 1

Reprezentanți ai industriei ospitalității din Banat s-au reunit marţi la o dezbatere intitulată sugestiv „Mobilizare generală pentru 2021”.

Sub umbrela Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, au participat la eveniment agenții de turism, ghizi, transportatori, patroni și manageri de hoteluri, restaurante și cafenele, reprezentanți ai administrației locale, care au încercat, timp de trei ore, să identifice căile cele mai bune de a pregăti orașul pentru primirea turiștilor care ne vor vizita.

Horațiu Rada, președintele Consiliului director al Asociației Timișoara 2021, a precizat că întâlnirea reprezintă un prim pas, foarte important, pentru coagularea mediului de afaceri din zona ospitalității, dar și a administrației locale, fără implicarea căreia nu se poate ajunge la rezultate pozitive. „Tot ce facem e pentru binele și ridicarea numelui acestui oraș”, a spus Rada.

Realitatea în materie de cazare și primire a turiștilor nu este în totalitate roză, fapt recunoscut și de expertul internațional în turism Simion Giurca: „Suntem cumva rămași în urmă și va trebui să galopăm puțin. Se poate să facem față onorabil, cu sprijinul autorităților locale, se poate să atragem turiști români și străini și contează foarte mult cum se vor implica și timișorenii”.

Probleme curente

În perspectiva anului 2021, Timișoara are o serie de probleme curente, evidențiate de Horațiu Rada: „Curățenia, iluminatul public, locurile de oprire pentru autocare. Ar fi necesară implicarea poliției locale, într-un mod mai activ, dar și mai discret. Ar fi necesară promovarea unei hotărâri de consiliu local din care să rezulte o valoare foarte mică sau chiar zero pentru promovarea Timișoara 2021 pe mijloacele de transport în comun, în stațiile acestora sau pe taxiuri”. De asemenea, s-a solicitat Ministerului Turismului ca toate standurile României de la manifestările internaționale să poarte sigla „Timișoara 2021”, urmând ca săptămâna viitoare să fie încheiat un protocol în acest sens.

Avem unde să primim turiștii?

Cu toate că din statisticile oficiale rezultă că gradul de ocupare a spațiilor de cazare din Timișoara este unul destul de redus, Corina Macri, reprezentanta Asociației Horetim, susține că nu există suficiente spații de cazare la standardele necesare: „Există un deficit de spații de cazare, încercăm să creăm noi spații, dar avem nevoie de sprijinul autorităților pentru promovarea și atragerea turiștilor în Timișoara”.

Horațiu Rada a explicat că numărul estimat de locuri de cazare în Timișoara se ridică la 86.000, aici fiind incluse și căminele școlilor și ale universităților, care ar putea fi introduse în circuitul turistic în 2021. Simion Giurcă s-a arătat optimist:

„Există o cerere mare pentru cazare în perioada de vârf de sezon, dar, cu o programare adecvată a evenimentelor culturale am putea atrage turiști pe tot timpul anului și ar rezulta un grad de ocupare de circa 80 la sută. Se estimează că în 2021 vor veni un milion de turiști în Timișoara, ceea ce ar fi realizabil cu capacitățile de cazare existente. Problema nu este la locurile de cazare, ci la cultură, să fie deschise muzeele, să avem expoziții, concerte, evenimente de street-art.

Sibiul a avut mai puțin ca noi și a reușit. Sunt lucruri care nu s-au realizat timp de 30 de ani, dar, în loc să ne văităm, cred că ar trebui să încercăm să maximizăm ce putem face. Să ne gândim ce se întâmplă într-o zi de vară din 2021 dacă în Timișoara intră 20.000 de autoturisme, pentru că noi chemăm oamenii la un eveniment. Ne-ar trebui o parcare mare, cu 5.000 de locuri, la intrarea în oraș, și să asigurăm cu mijloace transportul în comun de acolo”.

Problemele legate de întâmpinarea turiștilor sunt multe, dar reprezentanții Timișoara 2021 se arată destul de optimiști și proactivi, pentru că o astfel de șansă se ivește pentru un oraș o dată la 100 de ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timișoara așteaptă un milion de turiști în 2021!

  1. La modul cum arata astazi Timisoara nici jumatate din numarul de vizitatori nu au sa ajunga in oras.. Trebuie sa recunoastem ca orasul nostru arata de toata jena, e un focar de infectie tot praful si mizeria crunta din oras..Nimeni nu are nevoie sa se imbolnaveasca de plamani sau de silicoza de la suspensiile de mizerie si praf di aerul expirat…Despre ce vorbim.. Nu asa se face turismul….

Lasă un răspuns