Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018. Când vă puteţi pensiona în funcţie de data naşterii

pensie 1

Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton, a informat Casa de Pensii Timiş.

Persoanele interesate aveau posibilitatea să încheie contracte de asigurare cu casele teritoriale de pensii până la finele anului curent, dar parlamentul a decis prelungirea termenului cu încă un an, modificând Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

În esență, prevederile Legii nr. 186 oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme) de pensii.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, se precizează în lege, fiind subliniat că facilitatea nu vizează persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii era obligatorie.

Conform prevederilor Legii nr. 186, plățile retroactive se puteau face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul prelungise termenul inițial cu mai bine de opt luni, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017. Parlamentarii au ales însă să prelungească acest termen cu încă un an, astfel încât plățile retroactive să se poată face până la 31 decembrie 2018, măsura fiind inclusă în cuprinsul Legii nr. 238/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 968 din 7 decembrie 2017.

Conform acestui act normativ, plata contribuției se poate efectua fie integral, într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, dar nu mai târziu de termenul-limită prezentat mai sus, adică ultima zi a anului viitor.
Subliniem că plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani.

Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă, respectiv de 63 de ani pentru femei  și de 65 de ani la bărbați. La femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030, așa cum este prevăzut în anexa 5 la Legea nr. 263/2010, din care redăm mai jos:

pensionare 1

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *